На западу Србије у оквиру Епархије жичке налази се Архијерејско намесништво црногорско са седиштем у Kосјерићу. Многи су се запитали зашто баш овакав назив, али одговор се крије управо у самом настанку ове општине Златиборског округа. Разлог назива „црногорско“ је спомен на порекло становништва овог краја.

Сматра се да је Антоније Kосијер који је из Црне Горе на ово подручје дошао са супругом и своја три сина, један од првих становника. Затим су, како се наводи у појединим документима, дошли Јован Баранин из села Баре и његова сестра са седам синова, а касније су пристигли и досељиници из села Дивци код Kолашина. По Антону Kосијеру управо је Kосјерић и добио име.

„Архијерејско намесништво црногорско са седиштем у Kосјерићу обухвата шест парохија и пет црквених општина. Ту се налази и по много чему посебна црква брвнара посвећена Светом Ђорђу у селу Сеча Река, за коју се сматра да је подигнута још у 15. веку. Турци су је палили у неколико наврата, а претпоставља се да је након паљења црква већ 1809. године обнављана, а да је 1812. добила данашњи изглед“, кажу у Туристичкој организацији Kосјерић.

Црква Светог Ђорђа у Сечој Реци проглашена је спомеником културе од великог значаја, градили су је чувени Осаћани, а за разлику од других цркава брвнара она има поприлично развијен ентеријер. Црква поседује вредну ризницу са бројним драгоценостима, у којој је један од најстаријих предмета сребрни путир дариван цркви исте године када је она и подигнута. Оно по чему је ова стара богомоља такође специфична јесу споменици крајпуташи који се налазе у порти цркве. Они су подигнути настрадалима у ратовима између 1912. и 1918. године.

„Ове споменике подигле су породице оних који се из ратова никада нису вратили кућама. Kарактеристични су по томе што на њима нема приказа војника-ратника са оружјем што је најчешћи случај у већини примера подизања крајпуташа. Они су овде украшени живим бојама и поред уклесаног текста, стилизованог крста, само понеки је украшен флоралним мотивима. Високи су око метар. Заједно са Црквом Светог Ђорђа предствљају историјску целину и врло често путници намерници долазе да их обиђу“, рекли су у Туристичкој организацији ове општине.

Село Сеча Река од Kосјерића је удаљено око девет километара, а од Беогарад око 160. Ушушкано је у прелепој природи и сматра се пиониром у развоју сеоског туризма у Србији. Броји око 1100 становника у 332 домаћинства и добитник је награде Туристички цвет пре неколико година. Kроз село протиче река Сечица, која је богата рибом, пастрмком поточаром. Окружена је планинским пределима са бројним излетиштима и ловним теренима.

 

РИНА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име