МУШКО-ЖЕНСКИ ОДНОСИ #4

Исконска аутентичност, љепота и снага

 

 

Кад жена схвата и прихвата своју природну улогу на прави начин, у њеној благочестивој смјерности пред Господом (1 Пет 3:3-4), у покорном прихватању улоге коју јој је Творац додијелио, у њеној кротости, благости, самоконтроли и самодисциплини се манифестира њена унутарња, непролазна љепота (1 Пет 3:3-4). Одбацујући борбу за вођством, потребу за контролом и хаосом, једном ријечју, покоравајући се својој улози у браку – а то је улога помоћнице – жена се у својој смјерности не  покорава свом мужу већ Господу.

То се најјасније види у оним ситуацијама  када муж у свом вођству застрани и крене против воље Божије. У таквим случајевима жена апсолутно не треба да прати свог мужа у богоборству, већ има обавезу да га враћа и одвраћа са странпутице да им брак и дом остану благословени (1 Пет 3:1-2).

Ђакон Ненад Вујасиновић: Борба полова у нашем времену – Више слуђена но „пробуђена“

На жалост, слаби мушкарци не умију да се носе са таквим (снажним) женама, јер осјећају да им нису дорасли те се боје да ће их ове, чим спознају какви су они заиста, оставити. Слаб мушкарац зато тражи да буде са оном женом којом може да манипулише и коју може да контролише. Пошто је та потреба за контролом стање које извире из дубоко укоријењеног страха (и, неријетко, стида), тешко је очекивати да такав однос резултира отварањем, повјерењем, дијељењем интиме и грађењем љубави. Напротив, исти по правилу резултира или површном конекцијом или нездравом кодепенденцијом (сазависношћу) те је манифестација одређене психопатологије.

Но када се било мушкарац било жена удобно осјећа у својој кожи, кад нема прегршт стечених несигурности, кад не пати од посљедица незалијечених траума и када нема озбиљнијег духовног дефицита – тада је ту жену или таквог мушкарца јако тешко контролисати на горе описан начин јер они инстинктивно одбијају такав однос. И као што мушкарац осјећа аверзију према жени која се упиње да се против њега бори умјесто да с њим заједно ствара, тако слично и жена осјећа аверзију према мушкарцу који не умије да на прави начин води. Заиста, једном када жена потпуно изгуби повјерење у свог мушкарца да он може да води, она тада престаје да га поштује. Тада, по природи ствари, или сама креће да води, или га оставља. И у једном и другом случају таква жена (било свјесно било подсвјесно) жуди за аутентичним, снажним мушкарцем, који умије да је воли и води на прави начин.

 

У наредном наставку

#5 Институција брака

 

 

2 KOMENTARA

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име