МУШКО-ЖЕНСКИ ОДНОСИ #3

Борба полова у нашем времену – Више слуђена но „пробуђена“

 

 

За вријеме у коме живимо, карактеристична је појава да значајан број жена сматра унижавајућим да буду „само“ помоћнице, да „слијепо слиједе“ свог мушкарца. Сматрају да такве какве су – способне, сналажљиве, високо образоване, савремене, елоквентне, или напросто сексипилне – њих нити ко треба нити може да води.

Ђакон Ненад Вујасиновић: Слабићи и мушкарчине

Вођена тим убјеђењем, таква жена тражи мушкарца који јој спремно препушта да води, тј. оног мушкарца који је изманипулисан и истрениран да се добровољно подвргне емаскулацији (у жаргону „бета мушкарац“, „симп“). Уколико га не пронађе, често се деси да се таква жена нађе у односу у коме иницира тиху (а понекад и не баш тако тиху) борбу за премоћ – шта год та премоћ њој представљала. Обострани критицизам, пребацивање кривце, пасивно-агресивно понашање, третман ћутањем, резигнација и презир су само неки од видова понашања који могу да прате такав дисфункционалан однос.

У таквом односу се жена (а слично и мушкарац) осјећа несретна, несхваћена, неиспуњена, психички исцрпљена и неостварена. Ријетко тражећи разлог за такво стање најприје у себи самој, а инспирисана идеологијом радикалног феминизма – која посљедњег десетљећа напросто сатурира наш медијски, културни, едукативни, политички и општи друштвени простор – жена види главни проблем у мушкарцу.

Томе у прилог говори и званична статистика: у западном свијету – чије смо социо-културолошке норме и ми махом прихватили – данас се разводи око 56% бракова (код нас је тај проценат још увијек нешто нижи).

Ђакон Ненад Вујасиновић

Но то није све. Када се том броју придода и проценат растављених а неразведених бракова (сепарација), растакање дугогодишњих ванбрачних (нерегистрованих) веза, као и број оних супружника који одлучују да “унаточ свему“ остану заједно „само због дјеце“, онда тај број врло јасно указује на то да је огромна већина мушко-женских односа у данашње вријеме дисфункционална. Чињеница да у савременим мушко-женским односима много тога не функционише ни изблиза онако како би требало, пак, наводи на закључак да су принципи на којима се ти односи заснивају погрешни.

Оно што је посебно занимљиво у горе навевденој статистици је да у 80% случајева жена иницира развод/сепарацију. Уколико се ради о жени са високим образовањем (обично и са каријером) тада статисктика казује да је жена та која иницира развод у 90% случајева. Чак и кад се узму у разматрање сви они случајеви у којима развод може бити оправдан, ово је и даље врло поражавајућа статисктика, која је у знатној мјери посљедица погрешно схваћене улоге у браку од стране савремене жене, али и неспособности савременог мушкарца да у браку врши улогу коју му је Бог намијенио и на начин на који је Он то благословио.

 

 

 

У наредном наставку:

#4 Исконска љепота жене

ђакон Ненад Вујасиновић

 

 

 

 

5 KOMENTARA

  1. Zena nije Samo pomocnica, ona je ravnopravna sa muskarcem. Kad muskarci budu bolji, bice i zene. I ne, nismo sludjene , nego Samo trazimo postovanje, koje nam je bogom dato.

    • Наравно. Кад кажете „само помоћница“ претпостављам да нисте прочитали 1. наставак серијала у коме се баш о томе пише.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име