Пре неки дан сетио сам се овог наслова који нам је био задат у средњој школи на часу беседништва. Опет сам се сетио њега и опет се дубоко замислио:„Шта треба да истрпи човек који жели да промени свет?!“.

У једноме ћемо се сложити, треба да истрпи много! Хајде да кренемо од Исуса Христа… Знамо шта је све истрпео и како је завршио живот. А зашто тако?! Па зато што је сметао јеврејским старешина; они су се бојали да ће он да узме њихову власт, а Он је само желео да позове све људе да се покају и поправе.

Слично је прошао и наш прослављени научник Никола Тесла. Сметао је тадашњем друштву електричара а и самом Томасу Едисону због тога што је промовисао наизменичну струју која је економичнија. Сметао им је зато што су мислили да ако се та прича о наизменичним струјама прошири онда за њих неће бити посла и мораће да затварају своје централе.

Ето, драги моји шта све трпе људи који желе да промене свет. А трпе зато што се остали људи боје да остану без својих „фотеља“, без власти и без новца.

Људи који желе да промене свет терају несвесно и нас да се мењамо, а већина људи то не жели. Избегавају промене, чак иако су добре за њих. Они желе да буду у свом миру,ушушкани у свом дому и да време проводе размишљајући само о својим сопственим плановима. Нажалост, поучени искуствима које сам Вам горе навео, можемо бити сигурни да ће све мање људи покушавати да промени свет, јер је тешко бреме које треба понети. Особа која жели да промени свет смета другима, нервира их, па зато смишљају гомилу лажи на њен рачун како би срушили углед те особе и спутали је у њеном даљем раду.

Задржаћу се на примеру ове две особе које сам горе навео, а има их доста више у свим областима.

Шта су све радили Исусу?! Налазили су лажне сведоке да сведоче против њега а безбожног и отпалог апостола Јуду су подплатили како би пољупцем одао свог учитеља. Ето на шта су све људи спремни како би очували своје позиције у друштву.

Слична је ствар и са Николом Теслом. Његови противници су спроводили неке експерименте како би показали да његова струја убија, што наравно није било тачно. Знамо и да му је лабораторија изгорела са свим списима из сумњивих разлога.

Зато, хајде да сви прво почнемо да мењамо себе и да се усавршавамо, јер ако то будемо радили ми, онда нам неће сметати људима који желе да мењају свет на боље, а можда баш и ми будемо ти који ће нешто променити, за почетак бар у своме окружењу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име