Некако смо сви лаки да осудимо друге људе и то често неоправдано и често без доказа ни не размишљајући да ли је ситуација баш таква каква се нама чини. Даћу Вам пример: Шетате улицом и видите човека кога познајете како улази у кладионицу и одмах Вам је прва помисао да он иде да се коцка. А шта ако је он само отишао да попије кафу са својим пријатељем који тамо ради?! Други пример је да у продавници сретнете човека кога познајете из цркве а с’ обзиром да је пост он у својој корпи има и мрсне производе. Реците ми да ли ћете одмах помислите да не пости?! Сигуран сам да хоћете и сигуран сам да ће Вам коментар бити: Ево онога што иде у цркву и глуми великог верника,а не пости. А шта ако он то купује за неког члана своје породице или да то потроши када прође пост?!

Морамо прво мало дубље размислити пре него што некога осудимо. А сигуран сам и да када нас неко једном разочара или превари да ћемо углавном да га заувек замрзимо. А шта ако се тај човек променио и поправио? Ми видимо само његов грех али не можемо да видимо и да ли се он за то покајао. Можда је он после тога данима патио а ми и даље нећемо да му опростимо. Потрудимо се зато да имамо мало више разумевања за људе око себе. Да би стекли слику о некоме морамо да узмемо у обзир његове и добре а и лоше стране, средину у којој живи, његову ситуацију у породици, а такође прво морамо и да боље упознамо ту особу, да смо макар више пута разговарали са њом, попили по неку кафу итд. А док то не урадимо не можемо да доносимо закључке о неком као „добром“ а о неком као „лошем“.

Постоји и она изрека парафразирана : „Пре него што о некоме кажеш неку лошу реч,узми његове „ципеле“ па онда нешто кажи о њему“.

То би отприлике значило да свако носи свој крст и да морамо прво да сазнамо шта се налази иза нечијег лошег понашања. Можда су то проблеми о породици, лош однос са оцем и мајком, можда та особа трпи неко насиље од људи из свог окружења итд. Све у свему, желим Вам рећи да будете мало промишљенији пре него што донесете суд о некоме, јер се често може десити да се горко покајете за свој суд када се покаже да баш и није био најбољи. Људи смо, грешимо, али треба и да се поправљамо.

Покушајмо!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име