Данас, многи не знају и тек сазнају како је YouTube добио име и шта значи име YouTube? А ако вас овако нешто интересује ми имамо одговор на ово питање! У дигиталном добу, где видео садржаји владају као форма забаве, едукације и комуникације, реч “YouTube” постала је синоним за онлајн видео садржај. YouTube посети 112 милиона корисника дневно!

Платформу за дељење видеа на мрежи су креирала три момка: Chad Hurley, Steve Chen и Jawed Karim, у фебруара 2005.године. Недуго затим Купио га је Google 16 месеци касније за 1,65 милијарди долара

До данас YouTube платформа има најмање 800 милиона видео снимака на платформи, закључно са 2023. Са преко две милијарде месечних корисника који су пријављени до 2022. године. YouTube је трансформисао начин на који приступамо информацијама и забави. Платформа нуди разноврсне садржаје, од туторијала о лепоти и видео игара до образовних предавања и музичких наступа.

Међутим, један збуњени корисник Куора је упитао: „Шта значи Tube на YouTube?“ Као одговор, многи корисници тврде да се реч “Tube” односи на телевизију, при чему цела реч YouTube значи у простом преводу са енлгеског језика – ”ти телевизија“.

Можда једноставније да кажемо “YouTube” је паметна игра речима, комбинујући “You” – сугеришући на индивидуалност и садржај генерисан од стране корисника – са “Tube”, колоквијалним изразом за телевизију.

Ово се директно односи на начин на који корисници остварују интеракцију са платформом – било да гледају видео снимке по свом избору или креирају сопствене као креатори садржаја, такође познати као Јутјубери. Иако је само име YouTube власнички назив, ништа званично од Јутјуба о значењу имена, нема

Ипак није тешко погодити значење “Тубе“ Раније генерације су звали телевизор као “цев“ (енглески “Тубе”) односно старије генерације се сећају да су телевизори имали катодне цеви.

Сам назив “YouTube” је комбинација две речи: “Ви” и “Тубе”.

“You” – (у преводу) Ви или Ти:

“You” у имену YouTube сугерише на индивидуалност и кориснички фокус платформе. Идеја је била да свако може постати креатор и делити своје личне перспективе, таленте и приче са светом путем видео садржаја.

“Tube” – (у преводу) Цев или Телевизија:

“Tube” је колоквијални израз који се користи за телевизију, а у контексту YouTube, овде симболизује идеју телевизије или екрана као платформе за дистрибуцију видео садржаја. Име сугерише да је YouTube место где свако може имати свој “канал” или простор за емитовање својих видеа.

У прошлости, телевизори су се често називали скрац́ено “ТВ“, а термин „цев“ је коришћен за означавање телевизора који су користили катодне цеви (ЦРТ) као технологију приказа. Укључивање “Tube” у име било је знак за идеју о платформи која испоручује видео садржај сличан телевизији, али путем онлајн медија.

 

 

 

 

zanimljivostidana

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име