Један изузетан човек, песник, писац и стваралац, духовни тражитељ издвојио је своје време да своју занимљиву причу подели са нама.

Зато ту причу нећемо скрнавити уобичајеним представљањем, навођењем генералија и тд, пошто наш песник Небојша Стојоски је све само не уобичајен.

Но, просудите сами…

 

 

 

 

 

Помаже Бог. Хвала Вам што сте издвојили своје веме за ЧУДО.

НС Нема на чему, задовољство је говорити за ваш цењени портал који се бави духовним темама и књижевношћу. Почаствован сам.

Један сте од ретких људи, самим тим и писаца, који није дозволио да га његова болест дефинише. Нити спута. Да ли бисте били љубазни да кажете нашим гледаоцима о чему је реч? И како сте се артикулисали у стваралаштву поред тог и таквог стања?

НС Ја сам у животу рођени борац, родитељи су доста радили са мном као особом са лакшим обликом аутизма. Ја имам Аспергеров синдром, лакши облик аутизма и самим тим је било могуће напредовати, моја мајка се одрекла своје каријере да би мени помогла. У стваралаштву сам се артикулисао захваљујући мајци, која и сама воли да пише поезију и ишла је у шесту Београдску гимназију. Имам објављене две збирке поезије и једну књигу прича тј,прозе, која наилази на одушевљење публике. Почео сам још као тинејџер преко друштва своје сестре Јелене која је ишла у графичку школу. Озбиљније сам кренуо да се бавим када сам се учланио у Удружење писаца Дунавски Венац у Борчи и прву књигу сам издао за Друштво књижевника Београда, ето то су неки моји почеци, било је ту разних конкурса, алманаха, фестивала.

Имају ли људи предрасуде према Вама због тога? Или симпатије? Какав је став других по том питању?

НС Доста људи има који знају од чега болујем и пружају ми подршку, отац, мајка и сама књижевност наравно, моја је страст читање и то ми помаже да сагледам свет, што се тиче односа људи ту су моје комшије које знају и труде се да ми некад помогну, а што се тиче свега ја сам имао проблем са институцијама и социјалним предузећима за рехабилитацију, јер ниво рехабилитације особа са инвалидитетом, овде и негде другде је различита прича. У праву сте, нисам хтео да се мирим, ни ја ни родитељи са институцијама које затварају људе, хвала Господу има јако добрих људи, да споменем да сам као мали имао поред основне специјалне школе и приватног наставника. Највише што се тиче практичних ствари за живот, гурао ме је сам отац и мајка на свој начин.

Какав је духовни утицај књижевности на младог писца, а колико онда и на младог човека?

НС Духовни утицај књижевности на младог писца може да буде јако позитиван,ако чита ауторе који промовишу истинске животне вредности као што је љубав,брак и породица а може и негативан ако се у тим делима проповеда блуд, разврат и неморал, може и да буде јако погубан, јер можете да се поистоветите са негативним јунаком када се формира ваша личност. Млад човек треба да чита стару и проверену класичну књижевност из ње све произилази. Добром литературом, постајемо и добри људи.

Афирмација позитивних вредности кроз активну књижевност, да ли је могућа и да ли је Ви практикујете?

Да апсолутно у причама у својој књизи ,,Кроз таму велеграда’’ поента већине мојих прича је љубав, да постоји светло на крају тунела. И да спас постоји, ја конкретно доста сам помагао на фестивалима и хуманитарним акцијама за децу којој треба наша помоћ, а не могу сама, веома волим животиње и нахраним неке залутале мачке испред зграде, сипајући им млеко. Има разних начина.

Које су тамне стране стваралаштва по Вашем мишљењу?

НС Па пропагирање дроге и проституције у књижевности, разних старлета које ни не знају да пишу, а има она тамна страна када се суочавате са тамом у себи, и некад вам дело које сте створили буде сиво обојено, ако ме схватате шта хоћу да кажем.

Колико осећате присуство Бога када стварате?

НС Захваљујући Божијем благослову, ја и могу да стварам, доста ми је помогао обилазак Манстира Острог, Тумане и Нимник где сам видео свој пут и покајао се за нека дела. Велика је моћ Господа када стварам, мени из главе изађе прича или песма, најбитније је да је расположење веома важно када стварате, никада немојте писати по наруџбини за новац или силити песму и причу, књижевног дела ако има у глави оно ће доћи.

Има ли негативних утицаја у светској књижевности јер се књижевност изгубила и присутан је све већи утицај неквалитетне белетристике. Приручници за «само помоћ», миксеви Хиндуистичке мудроси и модерне интерпретације и тд и сл. Шта Ви кажете на то?

НС Има доста тога што не ваља,нпр неквалитетна научна фантастика,јер сам и ту грану књижевности начео у својој најновијој књизи.Мене покреће снага наших предака који су се борили и велики утицај на мене извршила је управо та родољубива књижевност и дела Владике Николаја Велимировића кога сматрам и јако добрим песником међу Духовним људима.

Сведоци смо потреса на светском али и на нашем локалном нивоу. Нама најважније јесте Косово и одбрана светиња у Црној Гори. Шта Ви кажете на све то?

НС Подршка свој нашој браћи, који страдају доле зато што исповедају Српство и православље, ја сам мишљења поред свих великих политичких прелома да ће Космет остати наш и да свако од нас гледа да на свој начин помогне нашој браћи на Косову и Црној Гори. Демонске силе раде све да разједине човека од Бога, Острог је српски православни манастир и све духовно и национално што има Црна Гора је Српско.

Јесмо ли ми заиста два народа?

НС Нисмо, ми смо један народ, истих динарских гена, имамо само наречје различито, Његош се декларисао као Србин, тако да мислим да смо ми један народ. Постоје бројни докази за то, одупрећемо се духовно и морално злим силама и тајним службама.

Шта бисте поручили свим гледаоцима интернет портала ЧУДО?

НС Драги моји, чините добра дела, помозите нејакима, верујте у Господа јер Божија љубав је она љубав из које произилазе све остале љубави. Волите се и множите јер чије је стадо тога је и планина.

Хвала Вам што сте били гост ЧУДА

НС Хвала и вама, било ми је изузетно задовољство што сам био ваш саговорник и увек ћу се радо одазвати.

 

 

Разговор за ЧУДО водила Весна Јанежић

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име