ПЛАНИНЕ

Иако је било веома тешко, успели смо да издвојимо 10 најлепших планина у Србији које засигурно завређују вашу пажњу. То су Златар, Тара, Ртањ, Стара Планина, Стол, Рудник, Копаоник, Голија, Проклетије, Фрушка гора.

КЛИСУРЕ

Источни и западни делови наше земље могу да се похвале највећим бројем клисура, од којих је Национална географија Србија изабрао најлепше: Сићевачка клисура, Ђердапска клисура, Овчарско-кабларска клисура, Сврљишка и Јелашничка клисура.

ВРЕЛА

Поред река, за водно богатство наше земље, од изузетног значаја су и врела, која се убрајају у популарне туристичке дестинације: Крупањско врело, Врело Млаве, Врело Градца, Таорска врела, Врело Перућац.

ПЕЋИНЕ

Пећине су изузетно атрактивне, а Србија је испреплетена подземним пролазима попут мреже. Нарочито се издвајају: Риспвача, ресавска пећина И Стопића пећине.

ТВРЂАВЕ

Када Србијом путујете возећи поред или пловећи Дунавом, успут вас, са обала, поздравља шест величанствених тврђава: Бач, Петроварадин, Калемегдан, Смедеревска тврђава, Рам и Голубац.

СРЕДЊОВЕКОВНА АРХИТЕКТУРА

У периоду од око 1371. до 1459. године, настале су неке од најрепрезентативнијих средњовековних грађевина као што су: Црква Св. Николе, Студеница, Дјурдјеви Ступови, Жича…

СПОМЕНИЦИ

Британски путописац Дармон Рихтер је обишао 37 споменика на подручју бивше Југославије, у жељи да истражи порекло и истакне важност знаменитости које су настале у знак сећања на пале борце и жртве Другог светског рата.

МУЗЕЈИ

Римске шибице и најстарији српски јо-јо само су неки од експоната који се могу видети у најзанимљивијим музејима Србије.

Извор: Националана географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име