Дан српског јединства, слободе и националне заставе је државни празник који се оболежава од 2020. године. Празник прославља дан када се обележава Пробој солунског фронта 1918. године.

Овај дан важан је за очување патриотског духа и величање нашег народа. Током протеклих година српске заставе вијориле су се широм наше земље, у Републици Српској и у Боки. На Дан српског јединства посланици Народне скупштине Србије усвојили су и Закон о очувању ћириличног писма.

У државама у којима се обележава Дан заставе устаљена је пракса истицања одговарајућег облика заставе на зградама државних, покрајинских и локалних органа, јавних служби, али и на приватним објектима са циљем да се покаже поштовање према застави као једном од најзначајнијих елемената државности. Застава се у таквој прилици поставља искључиво на месту предвиђеном за њено истицање (утори, јарболи, фасадна копља), у складу са важећим прописима. У Србији у ту сврху државни органи држе истакнуту Државну заставу, покрајински и локални органи, као и јавне службе (школе, болнице, јавна предузећа)- Народну заставу, коју су дужни да вију свакодневно.

Грађани могу да бирају да ли ће на својим објектима истаћи Државну или Народну заставу будући да закон не дефинише који облик заставе смеју да истичу физичка лица.

Грађани се ове године још једном позивају да тај дан испред својих домова истакну српску тробојку.

 

 

nsuzivo.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име