Најважније што чинимо када долазимо у недељу заједно у Цркву јесте то што служимо Богу.

Најважнија дужност Божијег народа је заједничко састајање ради служења Богу. Господ Исус Христос нам је рекао да се окупљамо у Његово име и Он ће бити са нама: Јер где су два или три сабрана у моје име, онде сам и ја међу њима (Мт 18, 20). Исто тако, окупљајући се да служимо Богу, срећемо се са Божијим народом који живи у једном месту. Када се сав Божији народ састане заједно, он сачињава Цркву.

Црква се састаје у одређено време, пре свега у недељу, ради служења Свете Литургије. Недеља је Господњи дан, дан Васкрсења, дан у којем је Господ устао из мртвих и даровао нам нови живот.

Најважније што чинимо када долазимо у недељу заједно у Цркву јесте то што служимо Богу. Служимо му тако што му благодаримо, слушамо Његове речи и приносимо му сами себе и један другога. Бог слуша наше молитве, наше хвале и наше речи благодарења, прима наше дарове хлеба и вина, и даје нам најбоље могуће уздарје – учешће у Његовом животу кроз Свето причешће. Главни разлог зашто се хришћани окупљају на Свету Литургију јесте да буду сједињени са Богом у Светом причешћу.

Када се окупљамо да служимо Богу, наш свештеник је тај који нас води у молитвама и приноси наше дарове Богу. Особа која спаја нашу парохију са свим осталим парохијама јесте наш Епископ. Он је тај који је посветио (рукоположио) нашег свештеника и послао га да води Божији народ у нашем месту. Са нашим свештеником и преко Епископа, ми смо у вези са Божијим народом у сваком граду и држави где је Црква.

Када се припремамо за служење Свете Литургије ми помињемо све људе који су чланови Цркве. Када свештеник припрема наше дарове – хлеб и вино, он помиње цео народ Божији, од Деве Марије, Мајке Божије, преко свих Светих, нашег Епископа, чланове Цркве, па до оних који су отишли из овог живота. Свештеник вади частицу хлеба из просфоре и ставља ове частице на такозвани дискос око великог комада хлеба – Агнеца, од кога се сви верни причешћују. Сав Божији народ, сви живи и умрли, Свети из свих времена, људи из наше близине, као и они који живе далеко од нас, сви су окупљени заједно са Богом и врше заједничко дело – Евхаристију. То је Света Божија Црква.

 

 

Из књиге „Наш живот у Цркви“

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име