Археолози напорно раде на ископинама у древном граду Тјани, који се налази у округу Кемерхисар, централној турској провинцији Нигде (Niğde). Током недавног рада на том локалитету пронађени су осмоугаона црква и ретки новчићи за које се сматра да потичу из четвртог века.

Професор-сарадник Осман Доганаи, шеф одбора за ископавање и предавач на одељењу за археологију универзитета Аксараи, рекао је за Anadolu Agency (АА) да је радове на ископавању у древном граду Тјани започео италијански тим 2001. године. Одлуком Турског председништва, ископавања су настављена ове године, а наизменично су их обављали мањи тимови који раде са одређеним ограничењима због избијања КОВИД-19, рекао је Доганаи.

Кованице пронађене током ове сезоне ископавања играју важну улогу у датирању грађевина у древном граду Тјани, рекао је Доганаи и додао: „Верујемо да кованице датирају из почетка четвртог века нове ере. Дакле, имамо доказе о томе када су утврђења и аквадукти саграђена овде.“

Међутим, „најважнији налаз ископавања које смо извршили је црква осмоугаоног облика“, приметио је.

Истичући да је у Анадолији врло мало примера таквих цркава, Доганаи је рекао да је по структури ово једини примерак ове величине у региону Кападокије. „Имали смо неке сумње у вези са датирањем цркве. Али новчићи које смо овде пронашли потврдили су да је црква саграђена у четвртом веку нове ере „, рекао је.

Аквадукти, базени и римска купатила су друге важне грађевине које су пронађене у древном граду Тјани, чија историја сеже још пре 4 000 година, рекао је Доганаи. Напоменуо је да је древни град био насељен непрекидно у тих 4.000 година, делом због свог кључног положаја на челу Киликанске капије (или прелаза Гулек), који повезује централни Анадолијски регион са медитеранском обалом и Месопотамским басеном.

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

dailysabah.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име