, Image: 324013819, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: adam eastland / Alamy / Alamy / Profimedia

Број римских императора који су рођени на територији Србије, а нарочито у Сирмијуму и његовој околини, је изненађујуће велики.

У југозападном делу Војводине, у Срему, на левој обали Саве – на месту где је савска обала најприступачнија, налази се Сремска Митровица. Данас административни центар Сремског управног округа, некада је била царски град – Сирмијум.

Богатство и раскош моћног римског града скривено је испод данашњег града и само су делумично презентовани. Истраживања спровођена средином двадесетог века открила су да је град био веома простран и окружен бедемима унутар којих се налазила царска плата.

Римљани су вероватно заузели Сирмијум у време Тиберијевих ратова у Панонији (13.-9. пре н.е), а  за време  флавијевске династије Сирмијум је добио статус колоније (Цолониа Флавиа).

Из историјских извора зна се да су у периоду од I до III века у Сирмијуму дуже или краће боравили Домицијан, Марко Аурелије, Септимије Север, Максимин Трачанин, Клаудије II Готски, Проб, Диоклецијан и неславни узурпатори Ингенуус и Регалијан, као и да су у граду и његовој околини рођени ови римски цареви:

ТРАЈАН ДЕЦИЈЕ (ГАЈ МЕСИЈЕ КВИНТ ТРАЈАН ДЕЦИЈЕ)

Рођен око 201. године у Будалији, у близини Сирмијума (данашњи Мартинци код Сремске Митровице) био је први римски цар илирског порекла. Био је познат и као прогонитељ хришћања, а владао је од 249. до 251. године. Постао је и први римски цар који је убијен у бици.

ХОСТИЛИЈАН (ГАЈ ВАЛЕНС ХОСТИЛИЈАН МЕСИЈЕ КВИНТ АВГУСТ)

Рођен око 230. године у Сирмијуму, данашњој Сремској Митровици. Био је млађи син Трајана Деција, међутим владао је само пар месеци пошто је млад преминуо од куге.

КЛАУДИЈЕ ГОТСКИ (МАРКО АУРЕЛИЈЕ ВАЛЕРИЈЕ КЛАУДИЈЕ АВГУСТ)

Познат је по егзекуцији Светог Валентина, Кладудије Готски рођен је у Сирмијуму 10. маја 210. године. Царством је владао од 268. до 270. године, када је преминуо од куге.

КВИНТИЛ (МАРКО АУРЕЛИЈЕ КЛАУДИЈЕ КВИНТИЛ АВГУСТ)

Рођен у Сирмијуму око 212. године. Био је рођени брат Клаудија Готског и владао је неколико месеци пре него што је убијен 270. године.

АУРЕЛИЈАН (ЛУЦИЈЕ ДОМИЦИЈЕ)

Рођен у Сирмијуму 9. септембра 214. године. Владао је од 270. до 275. године, када га је убила преторијанска гарда на путу ка Малој Азији.

ПРОБ (МАРКО АУРЕЛИЈЕ ПРОБ АВГУСТ)

Рођен у Сирмијуму 19. августа 232. године. Владао је од 276. до 282. године. Као и Аурелијана, убила га је његова сопствена војска.

МАКСИМИЈАН (МАРКО АУРЕЛИЈЕ ВАЛЕРИЈЕ МАКСИМИЈАН ХЕРКУЛИЈЕ АВГУСТ)

Рођен близу Сирмијума око 250. године. Владао је заједно са Диоклецијаном од 286. до 305. године, када је заједно са Диоклецијаном абдицирао. На престо се вратио 310. године, али га је збацио легитимни владар Константин И, после чега је Максимијан извршио самоубиство.

КОНСТАНЦИЈЕ ИИ (ФЛАВИЈЕ ЈУЛИЈЕ КОНСТАНЦИЈЕ АВГУСТ)

Рођенн је у Сирмијуму 7. августа 317. године, као други син Константина Великог. Владао је сам од 350. до 360. године, док је пре тога, од 337. до 340. делио престо са Константином II и касније од 340. до 350. са најмлађим братом Констансом.

ГРАЦИЈАН (ФЛАВИЈЕ ГРАЦИЈАН АВГУСТ)

Рођен у Сирмијуму 359. године. Био је цар од 375. до 383. године, а у његово време хришћанство је постало доминантна вера у Царству. Под Амброзијевим утицајем, Грацијан је забранио паганске култове у Риму и наредио је да се из римског сената уклони олтар богиње Победе.

Извор: Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име