Придржавајући се народне „са оца на сина“, чувени мајстор Милорад Јурковић из Раковца код Беочина, познат као Столар Миле, своја длета, струг, многобројне алате и комплетну столарску радионицу предао је недавно сину Стефану. Младић, управо свршени средњошколац пред којим је упис на факултет, још одмалена је „заражен“ мирисом дрвета. Њему је Миле препустио занат, али и заветовао га да настави да помаже другима, као што је и он то чини минулих десетак година. Тако ће Стефан, као и његов отац, сваку урађену столицу за храњење беба искључиво поклањати.

Не значи то да се мајстор Миле, доказани хуманитарац и човек великог срца, носилац Сретењског ордена, добитник специјалне плакете „Вечерњих новости“ – „Најплеменитији подвиг године“, повлачи у пензију и млађима препушта посао. Радиће он и даље, али ће, како каже, сада он и син заменити улоге. Стефан ће бити главни мајстор, а он ће бити ту да надгледа је ли све у реду. Биће му, наравно, и подршка кад затреба.

– Нисам се уморио од посла – вели нам Јурковић. – Једног дана ово је морало да се деси. Мислим да је сада право време за то и да Стефан, мада га има, још јаче развије осећај одговорности. И ја сам у његовим година увелико радио. Желим да има и занат у рукама и да настави породичну патриотску мисију. Важно је бити хуман, имати осећај за друге људе, помагати људима у невољи… Такво понашање оплемењује човека, а сваки успех неке хумане акције даје му ветар у леђа да покрене следећу…

Рад са дрветом у радионици породичне куће на обронцима Фрушке горе, младом Стефану није стран, јер је од малих ногу ту проводио много времена уз оца. Мало помало „куповао“ је занат, детаље рада, очеву вештину и спретност… А, када је стасао, поносан на очеву хуманост и спремност да увек помогне знаним и незнаним људима широм наше земље, придружио се његовој мисији.

– Урадили смо јубиларну 2000. столицу за храњење беба, и на Стефанов предлог, њу и наредну 2001. поклонили смо близнакињама, унукама Радета Милошевића, ратног хероја настрадалог на Кошарама, који је постхумно одликован – испричао нам је Миле столар. – Стефан је пронашао његову ћерку Јовану, која са породицом као подстанар живи у Новом Саду.

Млађи Јурковић, Стефан, као дугогодишњи спортиста, џудиста и однедавно ММА борац, планира да упише Факултет спорта и физичке културе, а ако се добро организује, вели мајстор Миле, успеће да усклади обавезе у школи и у радионици. Најважније је да има жељу да помаже другима, а за хуманитарни рад и корачање очевим стопама то је пресудно.

КОЛИЦА И КРЕВЕТИ

На подужем списку оних којима је помогао велики хуманитарац из Раковца, ускоро ће се наћи двојица дечака, један из Мачванског Прњавора и други, трогодишњак из Куршумлије. Столар Миле је овој деци обезбедио колица. Удружење деце оболеле од аутизма из Врбаса, за опремање куће у Сирогојну, где ће боравити, за почетак ће добити три кревета на спрат, а неколико старих прозора Јурковићи су већ заменили новим.

 

 

novosti.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име