Хришћани који се буду нашли да се „моле“, „рецитирају стихове“ или се „прекрсте“ у близини центара за абортусе у Великој Британији могли би бити осуђени на до шест месеци затвора.

Британски званичници траже да се хришћани који практикују своју веру сувише близу центара за абортусе затворе у складу са реформисаним правилима за сузбијање протеста против абортуса.

Према садашњем законодавству, већ може бити прекршај „молити се на глас“ у такозваним „сигурним зонама“ успостављеним око неких центара за абортус, а они који крше правила подлежу казнама до 1.000 фунти (око 1160 евра).

Они који „рецитују Свето писмо, клече на коленима, прскају светом водом или се прекрсте ако примете да корисници услуга туда пролазе“ такође су одговорни и могу платити новчане казне.

Међутим, према извештају Тhе Теlеgraph-а , владини функционери настоје да у великој мери пооштре казне за оне који крше ове прописе, укључујући одредбе о затвору до шест месеци за преступнике, а циљ је пре свега сузбијање било каквих протеста.

Док се министар унутрашњих послова наводно још није изјаснио о предложеној мери — која долази као део амандмана на Закон о јавном реду владе нове премијерке Лиз Трас — предлози за реформу су добили подршку бројних посланика Kонзервативне странке, укључујући бившег министра кабинета Ендруа Мичела и бивше министарке унутрашњих послова Kаролина Нокс.

Посланици левичарских лабуриста такође су изразили подршку за сузбијање протеста, а један страначки званичник је описао тај потез као неопходан „да би се заштитило право жена на абортус“.

Док политичари естаблишмента у Британији изражавају забринутост због приступа жена абортусу у Британији, чини се да недавне статистике указују на то да многи у овој држави заправо немају потешкоћа са “одлагањем рађања” деце.

Управо супротно, званична статистика показује да су Енглеска и Велс забележили 214.256 абортуса само у 2021. години – што је највећи рекордни број до сада, надмашивши претходни рекорд од 209.917 који је постављен 2020. године.

Лекари Kраљевског колеџа акушера и гинеколога сматрају да су такве мере неопходне како би се спречиле окрутности према женама за које власти сумњају да су могле имати абортус у касним терминима, што је технички незаконито.

„Наше је уверење да кривично гоњење жене због прекида трудноће никада неће бити у јавном интересу“, изјавио је председник организације др Едвард Морис, описујући такву дерегулацију као неопходну да би се заштитио приступ жена абортусу.

 

Hypetv

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име