„И дођоше у Капернаум; и одмах у суботу ушавши у синагогу учаше.

„И дивљаху се науци његовој; јер их учаше као онај који власт има а не као књижевници.

И бијаше у синагоги њиховој човјек с духом нечистим и повика

Говорећи: Прођи се, шта хоћеш од нас, Исусе Назарећанине? Дошао си да нас погубиш? Знам те ко си, Светац Божији.

И запријети му Исус говорећи: Умукни и изиђи из њега!

И стресе га дух нечисти, и повика иза гласа и изиђе из њега.

И сви се запрепастише тако да питаху један другога говорећи: (та је ово? И каква је ово наука нова, да с влашћу заповиједа и духовима нечистим, и слушају га?

И отиде глас о њему одмах по свој околини Галилејској.“

Свето Јеванђеље по Марку 1:21 – 28

Колико дуго је човек опседнут демонима био у синагоги пре него што га је ико приметио?

Годинама? Деценијама? Вероватно је дуго био тамо, али нико није знао да је демонизован.

Затим „одмах“ ( Маркова омиљена реч!, п.а.), Исус је ушао у синагогу и почео да поучава. Исус је учио као нико други. Сви су били зачуђени, јер је говорио са ауторитетом, за разлику од осталих учитеља.

Готово истог тренутка, чим је човек нечистог духа чуо Христову науку, демон је изронио. Повикало је: „Прођи се! Шта хоћеш ти од нас, Исусе Назарећанине!? Дошао си да нас погубиш!!? “ (1:24).

Демон је био угрожен ауторитативним Христовим учењем. Тада је демонизовани дао прву јавну изјаву о правом Исусовом идентитету, рекавши: „Знам те ко си — Светац Божји.“ Ова изјава је дошла од човека који је опседнут демонима, а не од ученика или верског вође! Како је Исус одговорио?

„И запријети му Исус говорећи: Умукни и изиђи из њега!“ (1:25).

Исус је наредио нечистом духу да изађе из човека, што је и учинио, савивиши и згрчивши га по последњи пут. Сви су се чудили говорећи: „И сви се запрепастише тако да питаху један другога говорећи: Шта је ово? И каква је ово наука нова, да с влашћу заповиједа и духовима нечистим и слушају га? (28).

Другим речима, подједнако је невероватно да нечисти духови нису слушали друге вероучитеље тог времена!

О људима и мишевима

То вам је као са мишевима у мојој шупи. Пошто не улазим у шупу током дуге зиме, она живи неометана. У пролеће коначно отварам врата шупе и откривам глодаре који живе у њој. Док светлост сија први пут после неколико месеци, могу да видим њихова гнезда, измет и преплашене очи! Одмах побегну из видокруга, јер ме препознају као огромног непријатеља. Обично им викнем неколико пута, као да разумеју: „Шта је било, мишеви !?“ пре него што почнем да чистим неред који су оставили. Тада моја шупа може почети да се користи за оно за шта је била намењена, а не да буде Мотел на Ибарској магистрали за мишеве!

Опет, колико дуго је овај човек седео у клупама синагоге пре него што се Исус појавио? Демони су га, баш као моји мишеви, тихо гризли, потпуно неометано. Али пре него што су успели да га потпуно прогутају, појавио се Неко ко је говорио истину са ауторитетом. Неко ко је Истина. Царство Божије је стигло и царство његовог тамног света је вриснуло и цичећи побегло.

Немоћне цркве

Да ли сте икада чули да неко говори са ауторитетом? Можда сте због тога пожелели да устанете и одете? Или сте се уплашили? Или се увредили? Питам се колико има људи са нечистим духовима у нашим црквама, који остају потпуно неометани, јер нико не учи са ауторитетом?

Антоним за ауторитет је „немоћ“, због чега се човек запита о учењу које се данас одвија у нашим црквама.

Ако желимо да видимо како наши унутрашњи демони израњају и беже, онда морамо да се изложимо ауторитативној речи Божијој, а не немоћном брбљању које смо навикли да слушамо.

Требају нам проповедници. Не – „говорници“.

„Песма ауторитета”

Шта вам је важније, истинитост учења или ауторитет особе која га говори?

Не одговарајте пребрзо, јер бисмо желели да верујемо да смо објективни и да можемо да меримо учење на основу његових сопствених вредности; али се најчешће одлучујемо за учење пре него што га и чујемо, због веродостојности говорника.

Да ли бисте радије чули збуњујућу и тешку поруку од некога коме у потпуности верујете или да чујете учење које за вас има потпуни смисао, али долази од некога коме уопште не верујете? Наша садашња политичка клима би то требало да учини очигледним. Медији се неће сложити са појединим политичарима, шта год причали! Већину времена слушамо људе којима верујемо, који говоре са ауторитетом, чак и ако нам њихове поруке још увек немају потпуног смисла. Склони смо да не слушамо оне којима не верујемо.

Пошто је Исус говорио са ауторитетом, људи су му веровали и слушали шта говори, чак и ако у почетку нису разумели.

Не слажем се да се слажем

Суочимо се с тим, иако имамо тенденцију да верујемо Христу, рекао нам је неке прилично луде ствари!

У ствари, будимо реални, били бисмо шокирани када бисте се сложили са свиме што је Исус рекао. Ићи ћемо корак даље – они који се слажу са свиме што је Исус рекао нису при себи.

На крају крајева, неке Његове речи су имале за циљ да увреде. Његове речи нас узбуркају. Његове речи обасјавају наша срца, изазивајући све тамошње глодаре да пожуре напоље. Није га увек било лако слушати. Рекао је неке екстремне ствари. Осуђивао је наизглед заиста добре људе, а хвалио је наизглед заиста лоше људе.

Опет, ако се слажете са свиме што је Исус рекао, онда нисте баш обраћали пажњу. Он је говорио не само да би утешио грешника, већ да би узнемирио самооправдавајуће.

Исусове речи су као десет заповести, нико се не мери са њима!

Изложите се

Редовно се излажите Христовим речима како бисте извукли своје унутрашње демоне на површину.

Можда ни не знате да су тамо, баш као што нико није знао за невидљиве демоне опседнутог човека. У ствари, што демони вештије раде, то ћете их мање приметити. Потребна је Христова реч да их разоткрије.

И можда ово мало побожности у Марку 1:21-28 подиже ваш гнев, распирује бјесове јер не желите да признате себи да имате у себи демоне или таму или тајна места или сумње.

Можда открива нешто што заиста треба да видите управо сада. Најопаснији део о нама није наша најопакија мисао или срамотно дело, већ је оно наше непознато.

Препознато

„Али“, протестујете, „како ја то могу да знам, ако ми је непознато? Како могу икада бити свестан своје несвести?“

Управо због тога треба да се изложимо Христовим речима, јер оне узрокују да се непознати делови нас открију.

Можда не знате како да се поправите, али Христос зна.

Да ли вас је Исус узнемирио? Ако не, ништа не брините – хоће!

Мислите да немате демона?

Само проведите неко време са Њим и демони ће изаћи вичући из вас.

Сви ми имамо нечисте духове у себи, који се крију у занемареним угловима нашег бића, деловима о којима не волимо да причамо.

Јесте, Христос је узнемирујући, али Он има ауторитет да вас узнемирава.

И дивљаху се науци његовој; јер их учаше као онај који власт има, а не као књижевници. — Марко 1:22

ИЗВОР: https://theholyghostnotes.com/2020/05/22/jesus-is-disturbing/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 03.04.2022.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име