Српска православна Црквена општина новосадска је са великом радошћу примила информацију да ће се пред одборницима Скупштине Града Новог Сада наћи предлог за израду плана генералне регулације рекреативног подручја Штранд-Кабел, чиме је учињен први корак ка реализацији вишедеценијске жеље и иницијативе православних  верника који живе на Лиману да коначно добију своју парохијску цркву. Поред тога, овај свети храм, као бисер дунавске обале, биће и аутентичан заветни спомен-храм посвећен новојављеним Светим мученицима бачким пострадалим у Погрому нашег народа у Бачкој  1941-1944. године, нарочито у такозваној Новосадској рацији, што ће га, с правом, сврстати и у ред пројеката од изузетног духовног, културног и националног значаја. Изградњом храма Светих мученика бачких и планираном изградњом Меморијалног центра жртава Погрома у Бачкој овај, до сада неуређени део обале Дунава ће, између осталог, постати уређена културно-просторна целина дефинисана културом сећања на страдање свих Новосађана и биће својеврсни прворазредни подсетник да Плава гробница и ту постоји.

Овом приликом изражавамо благодарност Градоначелнику Новог Сада господину Милану Ђурићу и Граду Новом Саду на спремности да одговоре на духовне потребе верног народа Лимана и Новог Сада, као и многим организацијама и појединцима који су подржали ову иницијативу, а нарочито пријатељу наше Цркве и народа господину Исаку Асиелу, врховном рабину Србије, који је у име своје верске заједнице упутио писмо подршке за изградњу овог храма Преосвећеном Епископу бачком господину др Иринеју.

На крају, чврсто верујемо и надамо се да ћемо се, милошћу Божјом и трудом добронамерних људи, по оној Његошевој и народној крилатици да Бог прегаоцу даје махове, у што скорије време сабрати на овом светом месту ради освећења темеља храма Светих мученика бачких, заједно са свим верницима Новог Сада и свим људима добре воље.

Свети мученици бачки и сви свети из Рода нашега, молите Бога за нас!

Извор: Епархија бачка

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име