У недељу, 2. јуна 2024. године, Планинарско – историјска секција „Обилић 1912-1918“ се прикључује маршу (трећем по реду) ХОДОЧАШЋЕ НА ЦЕР у организацији потомака Дринске дивизије.

 

Стаза:

Манастир Чокешина – Црква светог Јована Шангајског, Липове воде (око 14 км).

У плану је и посета цркве светог Илије и Спомен костурници у Мачванском Прњавору.

Марш на планини Цер се организује у част и славу предака и 102 године од подизања и подизања Спомен костурнице у Мачванском Прњавору.

 

ОРГАНИЗАЦИОНЕ НАПОМЕНЕ:

 

Окупљање учесника је у порти манастира Чокешина до 10.00 часова.
Долазак је сопственим превозом (аутом).

· Војнички пасуљ и аутобуски превоз (са Цера назад до аута) за све учеснике (бесплатно).

· У повратку аутобусом обилазак спомен – комплекса Текериш.

· Церска споменица за све учеснике.

· Пријаве учесника до 26. маја слањем поруке на вибер 0648515995 или 0648515996. Пријављивање је обавезно због организације аутобуса (за превоз са Цера назад до кола) и пасуља.

 

Представници организатора ће да присуствују Литургији у манастиру Чокешина.
Ко још жели да присуствује Литургији, почетак је у 9.00 часова.

 

ОСТАЛЕ НАПОМЕНЕ:

 

Понети у ранцу воду и храну (за доручак).
Опрема: теренска одећа и обућа.
Свако учествује на сопствену одговорност.
Деца (од 6 и више година) на пешачење иду у пратњи родитеља.
На пешачење можете позвати и ваше пријатеље.

 

ДЕО ПРОГРАМА ОБИЛАСКА:

· Манастир Чокешина: се налази на северној страни планине Цер. По предањима и легендама, манастир Чокешина је првобитно био задужбина Милоша Обилића, који је започео његову изградњу уочи Косовске битке. За завршетак радова заслужан је Богдан Чокеша, некадашњи мачвански властелин, по коме је манастир добио име.

· Црква Св. Јована Шангајског на Церу: је спомен – црква палим српским јунацима у Церској бици. Налази се на Липовим водама, у близини врха Цера. Црква се налази у прелепој природној и просторној целини окружена шумом липе, храста, букве. Изградња цркве је завршена 2014. године.

· Спомен-костурница на Церу: је изграђена у селу Текериш на планини Цер, у коме су сахрањени посмртни остаци погинулих српских војника после Битке на Церу у Првом светском рату.

· Спомен-капела са костурницом: са посмртним остацима пострадалих житеља Прњавора од стране Аустроугара, на почетку Првог светског рата, подигнута 1922. године налази се у порти цркве светог Илије у Прњавору. Ту се налазе и спомен бисте краља Александра И Карађорђевића и др Арчибалта Рајса, које су откривене 1994. године.

 

 

 

Очекујемо вас са радошћу!

Добро дошли

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име