У чежњи вашој за горостасним сопством лежи ваша доброта; а та чежња је у свима вама.

А један од старина градских прозбори: Причај нам о Добру и о Злу.

А он одговори: Могу вам говорити о добру у вама, али не и о злу. Јер шта је зло него добро глађу и жеђу измучено? Кад огладни, добро тражи храну чак и у мрачним шпиљама, а кад је жедно пије и са вода устајалих.

Добри сте када сте сједињени са собом.

Али, када нисте сједињени са собом, ви нисте зли. Јер, кућа подељена није јазбина лоповска : она је само подељена кућа. Тако да и лађа без кормила може да лута међ гребенима опасним, а да пак не потоне на дно.

Добри сте када тежите да се дајете. Али нисте зли када тежите нешто да добијете. Јер када тежите добитку, ви сте само корен што пријања уза земљу и сиса на њеним прсима. Заиста, плод не може рећи корену: „Буди као ја, зрео, пун и увек даруј од изобиља свога“. За плод је давање потреба, а примање је потреба за корен.

Добри сте када сте потпуно будни у говорењу своме.

Али нисте зли када спавате, а језик вам замуцкује бесмислено. Чак и говор пун замуцкивања може да ојача слаб језик.

Добри сте када идете према свом циљу чврсто и корацима неустрашивим. Али нисте зли када се према њему упутите храмљући. Чак и они што храмљу не иду у назад. Али ви, који сте јаки и хитри, припазите да не храмљете пред кљастим, сматрајући то добростивим.

Добро сте на начине небројене, а нисте зли када нисте добри. Само дангубите и ленчарите. Штета је што јелени не могу да науче корњачи брзини.

У чежњи вашој за горостасним сопством лежи ваша доброта; а та чежња је у свима вама. Али у некима од вас та чежња је бујица што хита силовито ка мору, носеи собом тајне обронка и шумске песме. А у другима је миран поток који се разлива по ћошковима и окукама, оклевајући пре него што стигне до обале морске. Али нека онај што чезне сино не каже ономе чија је чежња млака: “ Зашто си тако спор и застајкујеш?“ Јер онај што је истински добар не пита голог: „Где ти је одећа?“ нит бескућника:“ Шта би са кућом твојом?“

 

Из књиге –  Пророк

 

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име