„Кнез тврди да ће лепота спасити свет… Која ће лепота спасити свет?…  Јесте ли ви ревностан хришћанин? Коља каже да ви себе називате хришћанином…“ (Ф.М. Достојевски, Идиот)

„Естетски почетак зависи од религије. Религија од себе саме, од откровења и непосредне Божије интервенције. Тајна Христова.“ (Ф.М. Достојевски, белешке уз роман „Зли дуси„)

„Морално је само оно што се подудара са вашим осећајем за лепоту и с идеалом који оваплоћујете… Моралне идеје постоје. Оне израстају из религиозног осећања“ (Ф.М. Достојевски, Белешке)

„Свети  Дух је непосредно поимање Лепоте, пророчанско упознавње хармоније, дакле, стално стремљење ка њој“.  (Ф.М. Достојевски, Белешке)

„Ако при томе не буде духовног живота, идеала Лепоте, човек ће почети да тугује, умреће, полудеће, убиће се или ће се упустити у паганске фантазије. А пошто је Христос у Себи и у Својој Речи носио идеал Лепоте, одлучио је: боље је да у душе утка идеала Лепоте…“ (Ф.М. Достојевски, одломак из писма)

„Највиша лепота није спољашња него унутрашња“. (Ф.М. Достојевски, белешке уз „Браћу Карамазове“)

„Чудесно лице! И сад не знам је ли она добра? Ах, кад би била добра! Све би било спасено!“ (Ф.М. Достојевски, Идиот, кнез Мишкин)

„Лепота је хармонија“ (Ф.М. Достојевски, 1861. у часопису Време)

„Свет ће спасити лепота Христова…“ (Ф.М. Достојевски, белешка из 1870.)

„Лепота ће спасити свет!“

(Цитирано према књизи Сергеја Фудеља, НАСЛЕДСТВО ДОСТОЈЕВСКОГ, Панонске нити, Крушчић, 2019.)

Приредио: Александар Мирковић

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

srodstvopoizboru.wordpress.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име