Други круг снимања локације за „Божјег човека“, филм о светом Нектарију Егинском, заказан је за први део септембра у Грчкој. Јелена Поповић, филмски продуцент, редитељ и писац, рекла је грчким новинарима како је одабрала глумце.

Свеца глуми Арис Серветалис (Грчка), који је био најбољи избор, она каже: „Када сам га видела, режисер у мени је из његове ауре осетио да је идеалан. Ова улога има неке захтеве, глумац који се представља као Свети Нектарије мора бити у стању да вас додирне, а да ни уста не отвори. Управо то ради Арис ”.

Чињеница да је донела тачну одлуку потврдила се када јој је грчки глумац рекао: „Волео бих то [да протумачим светитељеву улогу]. Али да ли сте сигурни да ја то могу?

Кратку, али утицајну улогу има холивудска звезда Мики Рурке. Он тумачи парализованог човека којег је светац чудесно излечио док је овај био на самрти у атинској болници.

Јелена Поповић му је понудила улогу јер никада није заборавила његову кратку, али снажну представу у филму Завет (2001), редитеља Шон Пена. „Када сам дала сценарио његовом агенту, рекао је: „О чему се ради? Да ли је то јадан хорор или акциони филм или нешто слично?“, сећа се она.

„Постоје неке ствари које привлаче Микијеву пажњу, а једна од њих је бол и свеци, нешто што сам ја већ знала. У року од неколико дана, Мики је одговорио да му се јако свиђа, да је дирнут причом и да ће то учинити.“

Амерички глумац је 2009. године одао захвалност Богу што му је помогао да превазиђе зависност која га је довела на ивицу самоубиства. У глумачкој екипи је и Александар Петров (Русија), а музику је написао Збигниев Преиснер (Пољска), који је написао музику за филмове пољског редитеља Кристофа Кијесловског.

„Човек Божји“ је омаж моралу, скромности и оданости одужен у 100. години од његовог упокојења. Јелена Поповић је желела да напише сценарио о „потрази за светлошћу“, који може надахнути људе да превазиђу животне потешкоће. Њена порука је: „Имајте вере, будите љубазни и опростите. Животна рола има радости и сви је можемо пронаћи “.

Прекретница у изради пројекта била је књига о светитељевом животу коју је Јелена Поповић прочитала 2012. године. „Рођена сам у Србији, била сам православна хришћанка, али нисам знала ништа о религији. Кад сам дошла у Америку, почела сам да читам о томе шта је хришћанство “.

Јелена Поповић напустила је Србију када је имала 16 година и дуго је живела у Лос Анђелесу. Док је припремала филм, ствари су се у њеном животу посложиле тако да се преселила у родни Београд. Много пута је путовала острвом Егина да посети манастир који је основао овај светац.

„У свакој својој посети осећам огромну радост, не могу то да објасним“, рекла је.

Филм су продуцирали Simeon Entertainment и View-Master Films, у сарадњи са манастиром Ватопед са Свете Горе Атонске, а дистрибуираће га у биоскопима Feelgood Entertainment од 3. децембра.

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име