Археолози су поздравили откриће за које се верује да је највећи древни град икада пронађен у Египту, који је хиљадама година био закопан под песком.

Стручњаци тврде да је реч о једном од најважнијих открића од ископавања Тутанкамонове гробнице, пише британски лист „Гардијан”.

Познати египтолог Захи Хавас је обелоданио откриће „изгубљеног златног града”, наводећи да је ово место откривено у близини Луксора, где се налази Долина краљева.

„Египатска мисија, под вођством др Захија Хаваса, пронашла је град који је био изгубљен под песком. Град је стар 3.000 година, датира из времена владавине Аменхотепа III, а Тутанкамон и Ај су наставили да га користе”, саопштио је тим археолога.

Откриће је назвао највећим древним градом, познатим под именом Атон, који је икада откривен у Египту.

Бетси Брајан, професорка египатске уметности и археологије на „Универзитету Џонс Хопкинс”, рекла је да је ово откриће „друго најважније археолошко откриће од гробнице Тутанкамона”.

Откривени су предмети од накита, попут прстенова, заједно са посудама од керамике у боји, амајлијама у облику бубе скарабеја и циглама од блата који носе печате Аменхотепа III.

„Многе стране мисије тражиле су овај град и никада га нису пронашле”, рекао је Хавас, који је такође бивши министар за антиквитете.

Тим је започео ископавања у септембру 2020. године, између храмова  Рамзеса III и Аменхотепа III у близини Луксора, на 500 км јужно од главног града Каира.

Тим археолога је, такође, изразио оптимизам у погледу даљих важних открића, напомињући да су откривене групе гробница до којих се долази преко „степеница уклесаних у стену”, што је слична конструкција као она пронађена у Долини краљева.

„Мисија очекује откривање нетакнутих гробница испуњених благом”, додаје се у изјави.

После више година политичке нестабилности повезане са народном побуном из 2011. године, која је задала тежак ударац кључном египатском туристичком сектору, ова држава покушава да врати посетиоце, посебно промоцијом свог древног наслеђа, пише британски лист.

Египат је прошле недеље пребацио мумифициране остатке 18 древних краљева и четири краљице из Египатског музеја у Каиру до новог Националног музеја египатске цивилизације у истом граду, у оквиру поворке назване „Златна парада фараона”.

 

политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име