Библиотека у манастиру, где се пажљиво чувају документи, права је ризница за историчаре који проучавају како је Османско царство функционисало…

Дубоко унутар средњовековног манастира Пантократор на Светој Гори крије се непроцењиво благо – хиљаде рукописа из отоманског периода, најстарији те врсте на свету.

Библиотеке самоуправне заједнице, основане пре више од 1.000 година на полуострву Атос у северној Грчкој, представљају складиште ретких, вековима старих дела на неколико језика, укључујући грчки, руски и румунски.

Многи су опсежно проучавани, али не и отомански рукописи који причају причу која је у супротности са традиционалним схватањем отоманских пљачки у новоосвојеним областима.

-Овде имамо најстарија османска документа, од пре пада Цариграда. Чувају се у светогорским манастирима с краја 14. и почетка 15. века. Најстарији османски документи су овде – каже отац Теофилос, монах у манастиру Пантократор.

Он каже да постоји отприлике 1.300 оригиналних византијских докумената.

-Вец́ина не постоји нигде другде – истиче монах.

Библиотека у овом манастиру, где се пажљиво чувају ови документи, права је ризница за историчаре који проучавају како је Османско царство функционисало.

Сада стручњаци по први пут имају прилику да подробно прегледају ове рукописе.

 

Serbian times

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име