Ноћ. Светлост уличних светиљки граби пахуље из мрака. На улици нема никога, а кроз мећаву на скијама вози само свештеник у мантији која лепрша на ветру. Ово су кадрови из видеа који ТикТок сада осваја. До данас има већ 478 хиљада прегледа. Снимљен је у уралском граду Верхотурје. Свештеник Владимир Иванов је настојатељ овдашњег Саборног храма Свете Тројице.

Уз помоћ спектакуларног видеа, одлучио је да честита свима дан Саборне цркве јекатеринбуршких светаца.

„Једном сам скијао у Јекатеринбургу у тренажној спортској бази Динамо“, каже свештеник Владимир Иванов на видео снимку. – Укратко – биатлон. Отишао сам у цркву у част свештеномученика Петра, митрополита Kрутичког. Kроз ово сам дошао до вере. И постепено је ушао у Богословију, а затим постао свештеник. Сада сам ректор Саборне цркве Свете Тројице у Верхотурју и настављам да скијам, само сада на другој светој земљи – у духовној престоници Урала. Срећан празник свима. Стани на скије, дођи у храм, помоли се Богу и биће добро.

Никита Зелењук, предузетник из Верхотурја, који производи сапун по старим рецептима – на бази козјег млека, помогао је оцу Владимиру да сними видео.

„Позвао је отац Владимир и рекао: „Хајде да снимимо видео“, каже Никита Зелењук за Kомсомолску правду. – Узео сам камеру, стабилизатор и дошао до њега. Kаже, пусти ме да се попнем на скије. И сам сам се изненадио када сам видео како отац Владимир добро скија.

Отац Владимир није могао да замисли да ће један снимак на ТикТок-у добити скоро пола милиона прегледа. Напомиње да га је у почетку поставио само на Вконтакте на својој страници, али га је послао својим пријатељима. А онда је одређена особа објавила фрагмент свог снимка на ТикТок-у са различитом музиком и тада су почели погледи.

„Нисам очекивао да ће се то десити и да ће видео доћи до ТикТока“, каже Владимир Иванов за Kомсомолску правду. „Генерално, раније нисам имао таквих искустава. Пријатељи ми кажу да је све супер: „Хајде да снимимо нешто друго“. Али још нисам много размишљао о томе.

Сама идеја о споту родила се спонтано. На самом одмору је било добро расположење. Снимано нешто више од сат времена.

„Док је мој пријатељ снимао, телефон му је неколико пута цркао на хладноћи“, напомиње отац Владимир. Нисмо ништа планирали унапред.

Отац Владимир сада има 35 година. О себи каже да га је у храм довело скијање – у младости, када је још живео у Јекатеринбургу и бавио се биатлоном, учествовао је на маратону Европа-Азија на ВИЗ-у и често је ишао на скијање поред храма.

– Ушао сам тада у то. Уопштено говорећи, увек сам био верник, али у том тренутку још нисам био оцрковљен, – каже отац Владимир. – Временом је дошло разумевање да треба чешће ићи у храм.

После школе, Владимир је учио за радио-инжењера и почео да ради у својој струци, али је убрзо схватио да му душа тражи нешто друго и ушао је у Богословију.

– Не сећам се себе као неверника. Од детињства сам знао да постоји Бог, – каже отац Владимир.

Преселивши се у Верхотурие, отац Владимир није напустио своју страст за скијањем. Међутим, само ретко је могуће ходати на њима. Док његов ТикТок видео није постао виралан, нико у парохији није знао да тако добро скија. .

„У комуникацији са парохијанима није лоше без скија“, каже отац Владимир. – Они који су видели снимак на интернету рекли су да им се допао, иако ме је мало ко одмах препознао. Генерално, морате комуницирати тамо где је згодно. Некоме је удобно на интернету. Постоје свештеници који воде Јутјуб канале. Али нисам размишљао о покретању свог канала на ТикТок-у. Да бисте то урадили, потребна вам је друга особа. Сам нисам спреман да снимам и монтирам видео снимке. Овај видео је направио мој пријатељ. Возили смо се сат времена и он је све поставио за 10 минута. Вероватно бих морао да се бавим инсталирањем  пола дана.

 

Превод са руског редакција Чудо

ural.kp.ru

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име