Овај Београђанин које је дошао у Драгачево, бави се узгојом јапанских препелица, производи јаја и месо, а како се ради продуктима одличним за имунитет, продаја у овим изузетно тешким месецима цвета.

Услед повећаног обима посла ових дана на свом имању запослио је и бившег осуђеника, Миленка Земуновића и тако му помогао да одржи обећање које је дао себи – никада више иза решетака. Драганићев став је да свако заслужује своју шансу, а након недавног рзговора са члановима Удружења за постпенални прихват и ресоцијализацију осуђених лица „Нови почетак“ из Београда, које помаже бившим осуђеницима да промене живот и заувек изађу из криминала, одлучио је да помогне Земуновићу.

„Схватио сам да ови људи, кад одслуже свој дуг у затвору, практично немају никакву шансу на слободи. Да би се запослили најчешће морају послодавцу да донесу уверење да нису осуђивани. А јесу. Без посла, многи немају ни где да живе ни шта да једу, па се брзо врате криминалу. Удружења као што је „Нови почетак“ практично моле послодавце да приме неког бившег осуђеника, што је мукотрпан посао. Због тога сам решио да не чекам да будем замољен и сам дам некоме шансу да поштено заради свој динар“, објашњава Драганић.

Са удружењем „Нови почетак“ склопио је споразум о партнерству. Иван Митић Меза, председник удружења, каже да је подршка привредника као што је Драганић драгоцена и због запошљавања и због афирмације рада и циљева оваквих организација. Ове речи стоје и на захвалници коју је „Нови почетак“ уручио Драганићу.

Никола Драганић, узајивач јапанских препелица и сомборских капорки, произвођач јаја и меса, али и инкубатора, ментор је и саветник многих узгајивача по целој Србији, а Миленков задатак биће израђивање инкубатора.

„Миленко је током затворских дана усавршио столарски занат, и то добро. За мене ће правити инкубаторе за јаја од посебне врсте влагоотпорног дрвета. Нешто машина је имао, нешто смо му ми обезбедили. Али, оно што је мени овде посебно задовољство, је то што ће тај човек паралелно моћи да ради и за друге клијенте као столар, што ће моћи да заради, набави савременију опрему, прошири посао. Сигуран је у свој квалитет рада и напомиње да ћу га сам препоручивати свима кад видим шта све зна. И хоћу, са задовољством“, каже Драганић.

Узгајивач препелица напомиње да нема човека који бар једном није жалио што му није пружена друга шанса, а сви мисле да је заслужују. Планира да на пружању шанси бившим осуђеницима овде не стане и да би могао да нађе посао још неком.

Зашто је битно оно што је учинио Драганић и зашто је битно да то чине и други послодавци?

Према подацима из последњих неколико година, од 10 осуђеника њих шест понови дело и врати се у затвор. Неки јер не могу да нађу поштен посао, па се врате непоштеном. Неки циљно учине мање кривично дело и сачекају полицију да би добили кревет, храну и грејање у затвору. Поједини осуђеници немају коме да се врате после робијања, а и они који имају заувек су изопштени од фамилије и комшија, прихватају их само криминалци, па се враћају у ћелију. Поједини чак изврше самоубиство.

Млада жена је прве дане ван затвора провела на клупи у парку јер није имала где да оде. Добила је упалу плућа. Управо она је особа којој сада Никола Драганић покушава да нађе посао и помогне јој да добије другу шансу, коју сви заслужујемо.

 

 

Рина.рс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име