Хиљаде верника окупило се испред Аја Софије у Истанбулу у којој се одржава намаз, први од 1934. године. Молитви присуствује и турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Због пандемије вируса корона, турске власти су ограничиле број верника који ће присуствовати првом намазу на 1.453 особе, што симболизује годину када су Турци покорили Константинопољ. Око 500 верника ће обавити намаз у Аја Софији, док ће се остали молити напољу на пет молитвених места поред џамије.

Аја Софија ће за молитве бити отворена џума-намазом (великом молитвом у подне), а већ након сабах-намаза (јутарња молитва) су почели пристизати они који су хтели обавити прву молитву.

Хиљаде верника чека на 11 контролних пунктова како би им било дозвољено да уђу у простор предвиђен за молитву.

Надлежне службе након дезинфекције, пристиглима деле маске и једнократне сеџаде, простирке за молитву.

Уједно, грађанима деле и симит (хлеб) и чај како би се окрепили.

Очекује се да ће осим турског председника свечаном отварању џамије присуствовати и други званичници неколико партија.

Такође, поводом церемоније су пристигли и многи домаћи и страни туристи.

Предузете су високе безбедносне мере.

У оквиру мера уведених на спречавању ширења корона вируса, предвиђено је да се молитва обави у пет зона на отвореном, три за мушкарце и две за жене, пренела је турска Агенција Анадолија.

На контролним тачкама надлежне службе контролишу температуру тела посетилаца и да ли имају маске.

Место ће обезбеђивати око 20.000 полицајаца, на терену је и 736 здравствених радника распоређних на 17 локација, те неколико десетина амбулатних возила, као и амбулантни хеликоптер.

Аја Софија као православна црква служила 916 година, до освајања Истанбула, док је статус џамије имала од 1453. до 1934. године, када је добила статус музеја.

Турски суд је 10. јула поништио одлуку некадашње владе те земље којом је 24. новембра 1934. године Аја Софији додијељен статус музеја.

Чином поништења поменуте одлуке, Аја Софији је враћен статус џамије.

Као једна од најпосећенијих туристичких дестинација у граду на Босфору, Аја Софија је од 1985. године уврштена на UNESCO-ву листу светске културне баштине.

Турске власти су најавиле да ће и даље чувати културно-историјске вредности Аја Софије и то на начин да ће за верске обреде у њој бити надлежна Управа за верске послове Турске, а о рестаурацији, конзервацији и заштити ће бринути Министарство кутуре и туризма те земље.

Туристи ће и даље моћи да посећују Аја Софију бесплатно, а фреске на зидовима ће завесама бити прекриване само за време одржавања молитви.

 

 

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

novosti.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име