Исламистичка власт у Турској поново се окренула својим уским идеолошким циљевима јер је у политичком смислу исцрпела све резерве, каже новинар и главни уредник турског канала ТЕЛЕ 1 Мердан Јанардаг, коментаришући одлуку да се Аја Софија поново претвори у џамију.

„Ако се узме у обзир чињеница да џамије нису симбол развоја и процвата, уз такав број постојећих џамија, додати још једну не значи покушај да се задовоље потребе верника. И не треба милити да то што се ради има за циљ било шта друго до да се задовоље уски идеолошки циљеви и одврати пажња становништва“, коментарише турски новинар.Он прави поређење и наводи да је површина Ирана милион и 600 стотина хиљада квадратних километара, односно два пута више од Турске, а број становника, према последњем попису већи је од броја становника Турске за 3-4 милиона. При свему томе број џамија у Турској надмашује Иран два пута.

Постоји разлог за овако детаљну анализу, каже Јанардаг.

„Пре свега, Иран је исламска држава, која располаже и већом територијом и већим бројем становника од Турске. Површина Саудијске Арабије такође је већа од турске, али то поређење није одговарајуће, јер највећи део територије те земље чине пустиње, а број становника је мали, па је због тога боље правити поређења са Ираном. Ако се у Турској, где џамија има више него у Ирану, оне и даље подижу, онда се може рећи да иза отварања значајног броја њих стоје политички циљеви усмерени на то да се искористе верска осећања друштва“, истиче он.

Како каже, Турској није потребна нова џамија, посебно не на Султанахмет тргу (главном истанбулском тргу).

„У Истанбулу има довољно џамија и оне које раде нису пуне верника чак ни за време намаза петком. Имајући у виду да се до краја не попуни ни Плава џамија, нема сумње да ће се то исто десити и са Аја Софијом кад од музеја постане џамија“, рекао је он и додао да је смешно мислити да ће се земља развијати и остварити процват тако што ће се подизати џамије.

Sputnik

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име