С толико много фанатика који посећују Аја Софију, турска влада изгледа није спремна да, упркос својим изјавама, „открије“ ретке фреске које су део светске баштине.

Након Талибана, припадници Хамаса су такође навијали за претварање храма у џамију, стварајући нове садржаје. Чини се да се та реч фанатика наметнула као веома озбиљна.

Према независној турској веб страници kulturservisi.com, иако је у почетку било најављено да ће – осим часова молитве – јавни мозаици и фреске Аја Софије бити доступни јавности, ипак 21 дан након претварања у џамију они остају покривени.

Исто важи и за мермерне мозаике, који су прекривени тешким теписима. Подаци званичника Министарства културе, који и даље раде на подручју Аја Софије, говоре да нема званичних информација о томе када и на који начин ће фреске и мозаици бити изложени у јавном приказу унутар споменика.

„Речено је да ће се створити систем савијања, али немамо информације о томе када ће се тај систем направити“, напомиње ова веб страница, стављајући до знања да горња црквена галерија (gynakonitis) остаје затворена за јавност.

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име