Богојављење, понекад се назива Епифанија, је пред нама (Богоявление на руском, Θεοφάνεια на грчком). Православна црква званично прославља 19/6 јануар као датум крштења Христовог. То не треба мешати са Западњачким празником који се зове Епифанија којим се слави поклањање Мудраца и даривање богомладенца Христа.
Реч Теофанија (*Богојављење) значи „Откровење Божје“; према томе Богојављење означава откривање Тројичне Божје природе кад се Исус крстио. Сведоци тог догађаја чули су глас Бога Оца са Небеса, видели Духа Светога како силази на Исуса и могли су да виде Исуса у телу, за кога је Бог посведочио својим гласом да је Он Његов Син.
Богојављењска икона
Символика ове иконе је дубока и богата. Постоји један део који желим да истакнем овде. Исус је неодевен, или скоро неодевен. Постоји разлог због којег је Христос одсликан са мало одеће или скоро без одеће. Али зашто је то битно? Кроз цео опис стварања света у Књизи Постања ми видимо Бога како ствара и говори да је то „добро“. Човек и жена су створени заједно у Божјем лику. Обоје су били лепи, и премда нису имали физичку одећу, они су били обучени у славу „лика“ и „обличја“ Божјег. Међутим, они су пали у грех, сакрили су се од срамоте док им Бог не донесе одећу од коже да обуку (што символише грешну тежњу која помрачује нашу праву природу). Њихова природна лепота претворила се су предмет стида. Адам и Ева су пали, а са њима је пала и творевина.
​Сад, долази Исус Христос: он представља другог Адама (1Кор 15). У стиду и голотињи, Адам се сакри. Ипак Христос долази у Свом величанству, и као Бог и као човек, и у слави и у голотињи потпуно без стида, показујући да је лепота неоскрнављеног човека могућа кроз Њега (и у наредним вековима, често су се хришћани крштавали без одеће, скидајући одећу „старог човека“ који у Христу треба да умре и са Њим да васкрсне). Али зашто се Христос крстио кад није имао никакав грех?
Како се Христос крстио у реци Јордану, то је заиста био Јордан и сва се творевина крстила у Христу. Као што се наводи у Кондаку (глас 4) Богојављењског Великог повечерја: Јавио си се данас Васељени Господе и светлост Твоја обасја нас који Ти певамо: Дошао си и јавио си се, Светлости Неприступна.
Ми видимо почетак нове творевине у Богојављењу. Ствари се постављају исправно. Христос је дошао не само да очисти и да обнови човечанство, већ и да нас усвоји као наследнике Царства Његовог. А кад добијемо од Његове славе, не само да смо искупљени већ и повлачимо сву творевину ка коначној обнови. Због тога „творевина уздише“, чекајући усиновљење деце Божје (Рим 8).
Још неколико запажања на Икони
На врху иконе, Свети Дух силази на Исуса у виду голубице, Свети дух је одсликан у виду ореола. На овај начин, Отац, користећи сопствени предвечни и консултативни и субрацелестијални Дух као Свој прст, говори гласно и показује са небеса, отворено изјављујући и објављујући свима да је Тај кога крштава Јован у Јордану Његов Син љубљени, док истовремено испољава Своје јединство са Њим“ (Свети Григорије Палама 60.15).
Свети Јован Златоусти, такође, наглашава да се у Јеванђељу наводи да су Небеса отворена, Свети Дух силази на нас да бисмо се ми могли вазнети са Христом и Духом Светим и Оцем на небеса. По први пут од човековог пада, Небеса нам се отварају.
– Анђели са Његове десне стране присуствују и чекају да Њега обуку кад се обави крштење.
– Свети Јован Крститељ, док крштава Исуса, обично има скренут поглед или гледа у Духа Светога како силази на Христа. То означава да је суштина Богојављења узвисивање Исуса Христа. Кад би то била нека Олимпијска трка, то би било попут предавања штафете из руку Старог завета (Свети Јован Крститељ и сви пре њега) у руке Новог завета (Исус Христос и сви свети).
– Близу Јована Крститеља налази се секира, која одражава његово упозорење да наши животи морају донети плодове Духа Светога или ће бити отклоњени. Ми не можемо постати опуштени нити духовно лењи,
– Исус није зароњен у воду, због тога што се творевина крсти у Њему, а не обрнуто.

На крају, чудна мала створења јашу рибу на дну иконе представљају реку Јордан и море, како се обоје повлаче само на поглед некога много већег и јачег од њих како улази у воду:
Псалам 74,13- Ти си силом својом раскинуо море, и сатро главе воденим наказама.
Псалам 77,16- Видјеше те воде, Боже, видјеше те воде и устрепташе, и бездане се задрмаше.
Псалам 114,5- Што ти би, море, те побјеже и теби, Јордане, те се обрати натраг?
Богојављењска музика
Постоји неколико химни које се певају за овај празник, али Тропар претпразништву потврђује неке ствари које сам овде записао: Весели се Адаме са праматером Евом, не кријте се као некада у Рају, јер видевши вас наге, јави се, да вас обуче у прву одежду. Христос се показао желећи да сву твар обнови.. Ако сте у могућности да добијете копију Празничног минеја од мајке Марије и Мет Калиста Вара (Штампарија Светог Тихона) онда ћете наћи близу 100 страна дубоке теологије овог празника.
Прослављање Богојављења
Током овог периода године, спроводи се један прелеп обичај и света водица се припрема у свакој парохији. Сабрани народ узима свету водицу и носи кући. Она се чува и користи у цркви током целе године.
Такође, куће се покропљују светом богојављењском водицом у недељама које следе. Није необично дати мали поклон свештенику који освештава дом (многи свештеници не примају плату и овакви догађаји им помажу да финансијски издрже читаву годину) и/ или се спрема оброк за њега.

 

 

 

Са енглеског превела: Сања Симић Де Граф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име