Туга по Богу доноси духовну радост и учвршћује човека у вољи Божијој, учи нас Преп. Марија Египћанка.

Ако сам тужан зато што и даље размишљам о својим некадашњим гресима, та помисао и та туга су од ђавола. Ако сам пак тужан, јер размишљам о покајању, то значи да желим да живим по вољи Божијој, и тада се у мени јавља радост од предокушања воље Божије, и то је онда туга по Богу или за Богом.

Не треба мешати сатанску, демонску тугу, са тугом по Богу, која је туга истинита која рађа радост, јер значи да си почео да живиш ради Бога. Сатанска туга у човеку изазива дубински немир, огорченост, потиштеност, очајање и приморава човека да стално изнова упада у једне исте грехе. Демонска туга је плод и показатељ непокајаности душе, ужасног егоизма који скривено дејствује у нама.

Насупрот овоме, туга по Богу долази као унутарња роса, као тајанствени осмех, као предах, даје нам духовну снагу, дубинску радост душе, духовно нас окрепљује и ободрује. Када нам дође у срце туга по Богу, осећамо као да наш живот почиње испочетка, да себе и све своје можемо исправити набоље, да је пут спасења отворен пред нама.

Зато Оци говоре: „Пази да се не предајеш тузи (демонској)!“ Предај се једино духовној тузи по Богу, јер је она светли празник срца које се радује покајању и учешћу у Божанском животу. Туга по Богу човеку даје утеху, смелост, мир, храброст, враћа га на прави пут. Она му говори: „Не бој се, почни све испочетка, поново крени напред! Она се не бави пређашњим гресима, већ подстиче душу да изнова тежи Христу.

Из књиге – Духовни живот у свету без Христа

1 KOMENTAR

  1. СЛАВА ТИ БОЖЕ ШТО НАС КРЕПИШ, ДАЈЕШ СНАГУ И РАЗУМ ДА СПОЗНАМО ДА СИ ТИ ЈЕДИНА ИСТИНА!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име