Пећине су изузетно атрактивне, а источна Србија је испреплетена подземним пролазима попут мреже.

Србија има више од 1.500 пећина, али је за туристе приступачно тек њих десетак. Најближа Београду је Рисовача, а Стопића пећина има простран улаз и пет целина.

Рисовача се налази на истоименом брду у Аранђеловцу, где посетиоци могу да уђу 150 метара у његову утробу. Изузетно је занимљива, јер је то једно од ретких места где су пронађени остаци из леденог доба и оруђе људи из палеолита. Остаци људских скелета нису откривени, с обзиром на то да се пећина налазила у оквиру старог каменолома, па је приликом експлоатације камена дошло до уништења улаза с најбогатијим културним слојевима!

Старост остатака процењује се на око 100.000 година, када су се догодиле велике климатске промене услед којих је дошло до миграције животињских стада из ледом покривене средње Европе ка северној Африци. Пећина је зими отворена од девет до 16 часова.

На путу за Златибор права је штета не свратити до Стопића пећине (од магистралног пута удаљена 19 километара). То је речна пећина кроз коју протиче Трнавски поток и једна је од ретких у којој је лети топло, јер остале имају стално исту температуру.

Пећина има пет целина, а део који посећују туристи није богат пећинским украсима, али има простран улаз, отворе на таваници, сипарску купу “Псеће гробље”, водопад “Извор живота” и низ бигрених када које се убрајају у највеће и најдубље (више од седам метара) од свих пећина у Србији. Kаде су периодично поплављене, а неке од њих су постале језера.
Ресавска пећина је највећа и најатрактивнија и налази се код Деспотовца (удаљена 20 километара). Иако је само током августа посети 40.000 туриста, у овој пећини сезона се никада не завршава.

То је и најстарија пећина у Србији (80 милиона година), а накит у њој је почео да се ствара пре леденог доба. Откривена је тек 1962. године, иако су за њу и раније знали чобани који су се у пећину склањали са овцама да би се заштитили од невремена. Дугачка је четири и по километра, а посетиоци могу да шетају спиралном стазом од 800 метара и уживају у два нивоа и фантастичним дворанама, каналима, окамењеним водопадима, стубовима, сталактитима… Украси су у три боје, црвеној (од оксида гвожђа), белој (од кристалног калцијума) и жутој (од примеса глине). Температура током целе године износи седам степени.

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име