Само убиство нисам видeо, но, на мојим рукама је отац Трофим испустио душу. Његово лице је било пуно туге и боли. Било је видљиво да је преживљавао највећа страдања. Отишао је тихо. Просто је заћутао и готово. Отац Василије је издржао дуже од свих и умро је у колима хитне помоћи на путу за Козелск. Његово истренирано тело се на сваки начин противило смрти, али, рана је била превише страшна.

Затим је стигла милиција и почела су оперативна увиђања и све убијене су одвезли на обдукцију. После неколико сати довезли су их у храм светог Илариона. Колико се сећам био сам једини мирјанин који је присуствовао при тој првој молитви поред тела убијене браће и видeо сам њихова тела још непокривена и без одежди. По традицији, мирјани не би смели бити при облачењу монаха но ради мене су направили изузетак. И ја захваљујем судбини што сам присуствовао на тој молитви. Верујте ми на реч, никада нисам видео ни осећао нешто слично. А најпре треба рећи о лицима убијене браће.

Знате шта ме је тада задивило? Сва тројица су умрла у страшним мукама, од незамисливе боли и та бол је остала на њиховим лицима у моменту њихове смрти. Али, ето, прошло је неколико сати и ја сам видео сасвим друга лица. Њих је чак било могуће назвати ликовима са иконе јер су толико светлили и сијали. То није био мој егзалтиран осећај, већ су сви приметили чудно преображење лица, на свој тројици је био светао, миран и благ осмех. Веома умирујући и сигуран. Осећали смо да су они видели нешто радосно. Али, шта је зачуђујуће: дух је напустио тело, али га је преобразио након смрти. О ова три осмеха сам говорио на почетку своје приче. Управо тај осмех ја никада не могу заборавити. То је очигледан доказ постојања загробног света.

Георгије Гупало

 

Епархија Кравичка

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име