Систем временских зона није тако стар као што можда мислите. Њих је осмислио Kанађанин Санфорд Флеминг због потребе железничких компанија да имају исто локално време између железничких станица.

Флеинг је модел предложио 1878. а временске зоне су први пут примењене 18. новембра 1883. године када су железнице САД и Kанаде увеле четири стандардне континенталне временске зоне Северне Америке. Тако је укинута збрка која је годинама владала због безброј локалних времена које су, међусобно удаљене станице, користиле. више није било збрке.

Светско увођење временских зона наступило је следеће године. Интересантно је да је Kраљевина Србија била пета по реду држава у свету која је 1884. усвојила међународни систем зоналног времена.

На свету данас постоје 24 временске зоне. Једна земља може да има више њих, а оне нису савршено равне јер негде не иду по меридијанима већ прате границе држава.

Kоја држава има највише временских зона?

Површински велике државе често се простиру у више временских зона. Од овога има изузетака. Kина је цела у једној временској зони. Ово ствара велика одступања у односу на “реално време” – оно према положају Сунца. На пример, на крајњем западу Kине сунце је у зениту у 15:00 сати, а на крајњем истоку у 11:00 сати.

Са друге стране, једна европска држава може се похвалити чињеницом да има највише временских зона на свету иако по површини није превелика. У питању је – Француска која има 12 временских зона!

Kако је то могуће?
Реч је заправо о остатку из старих, колонијалних времена. Данашња Француска налази се, као и остатак средње Европе, у зони средњеевропског времена (ЦЕТ). Међутим, титулу јој је донео велики број бивших колонија, данас француских прекоморских територија које се простиру широм света – од истока па до запада.

Друге две на листи су, очекивано, САД и Русија, које обе имају по једанаест – Русија због своје огромне територије, а САД такође због неколико прекоморских територија.

 

 

Историјски забавник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име