Aerial view of New York City and Empire State Building

Зашто се Њујорк назива Великом јабуком, а Амстердам Венецијом севера? Ове приче крију иза најпознатијих надимака светских метропола.

1. Њујорк – Велика јабука

Иако се сматрало да је овај надимак старији, недавна истраживања показала су да је за “Велику јабуку” заслужан књижевник Едвард Мартин, који је данашњи надимак града споменуо у књизи ‘Тхе Wаyфарер оф Неw Yорк’. Он је писао да грађани других градова Њујорчане сматрају бахатим и похлепним, називајући их између осталог, великим трулим јабукама.

Њујорк је упркос томе данас један од најпопуларнијих туристичких градова на свету.

2. Лондон – Стари дим

Лондон је одувек био задимљено место, али је велики смог из 1952. у потпуности оправдао овај назив. Током пет узастопних дана загадио је ваздух у толикој мери да је убио више од четири хиљаде људи!

3. Париз – Град љубави

Париз је био први европски град који је почео да користи јавну расвету, а због раскошно осветљене Ајфелове куле, често се назива и градом светлости. Наравно, цео град је идеалан за провођење времена са партнером, а чак се и за француски језик каже да је у питању језик љубави.

4. Сингапур – Лављи град

Реч ‘Сингапур’ се с енглеског преводи дословно као ‘Лављи град’. Оснивач града, сер Stemford Refls, објаснио је да је ово име одабрао након што је угледао ‘мерлион’ (мешанца лава и сирене). Легенда је занимљива, иако овде никад није било ни лавова ни сирена.

5. Амстердам – Венеција севера

Главни град Холандије пресеца више од 100 километара канала. С обзиром на ту чињеницу, Амстердам се често упоређује с најславнијим градом с каналима, Венецијом. Иако им је то једина заједничка ствар, за надимак је очигледно било довољно.

6. Филаделфија – Град братске љубави

Оснивач града, Вилијам Пен, желео је да оснује место где ће сви моћи да живе у љубави и слози. Стога је спојио две речи на старом грчком – ‘пхилос’, што значи ‘љубав’ и ‘аделпхос’, што преводимо као ‘брат’. Тако је Филаделфија постала и остала град братске љубави.

7. Јерусалим – Свети град

Овде посебно објашњење вероватно није ни потребно. Јерусалим има велико значење и светост за све три велике монотеистичке религије: хришћанство, јудаизам и ислам. Нека од најсветијих (ходочасничких) места све три религије могу се наћи управо у овом граду, а заједничка им је Храмска гора.

8. Мумбај – Град снова

Мумбај је ово име заслужио јер је најбогатији град Индије, па не чуди што многи у њега стижу у потрази за бољим послом и животом. Неки покушавају да успеју на све могуће начине, а овде је смештен и Боливуд.

9. Лас Вегас – Град греха

Град настао усред пустиње Неваде и данас је најпознатији по великом броју коцкарница где ретко ко зарађује, а већина губи новац. Овде је могуће пронаћи све пороке, тако да Лас Вегас савршено оправдава свој надимак.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име