Археолози сматрају да су у Шкотској открили давно изгубљено скривено краљевство за које се сматра да датира из VI века нове ере.

Насеље парка Trusty’s Hill у Галовеју је познато као центар пиктске културе.

Међутим, даља истраживања су открила да је било и место верских, културолошких и политичких иновација које су допринеле да култури у Шкотској можда није дато дужно признање, према речима помоћника доктора Дејвида Боулса.

Научници сада верују да би ово налазиште могло да буде центар моћи древног краљевства Регеда иако још увек није потврђено. Краљевством је владао краљ Уриен, који се појављује у легендама о краљу Артуру.

Упркос његовом историјском значају, локација краљевства је била непозната од средњевековних времена и претходно се сматрало да је смештено у Камбрији, пише Индепендент (Independent).

Ископавање налазишта је почело још 2012. гоидне, али су овог месеца др Боулс и његов колега археолог Ронан Тулис објавили књигу The Lost Dark Age Kingdom of Rheged.

Trusty’s Hill је као краљевско седиште Регеда, краљевства чије је средиште било у Галовеју“, каже др Боулс.

Ископавањем налазишта је откривено да је Trusty’s Hill био комплексног типа тврђаве која датира из 600 година нове ере.

„Људи који су живели овде нису били укључени у пољопривреду“, каже Боулс.

„Уместо тога, богатство домаћинства се ослањало на њихову контролу пољопривреде, сточарство и управљање локалним природним ресурсима. Контрола се одржавала зближавањем људи на овој земљи и округу изван краљевског домаћинства поклонима, обећањима о заштити и благодетима након ратовања“, додаје Боулс.

Верује се да су се овде спроводиле и краљевске инаугурације. Међутим, насеље су уништили противници у раном VII веку.

Археолози су пронашли и древне гравуре по подлози за чије значење Тулис верује да никад неће бити откривено, јер ипак не постоји пиктски камен из Розете.

Извор: Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име