Балканолошки институт САНУ организује предавање проф. др Микелеа Бачија, професора средњовековне уметности на Универзитету у Фрибуру (Швајцарска) и редовног члана Academia Europaea, у среду, 11. марта, у 11 часова, у сали 2 САНУ. Проф. Микеле Бачи ће том приликом говорити о преплитању италијанске и визaнтијске уметности XIV века, на примеру олтарских слика са представама Богородице, указавши на блиске уметничке и културнe везе које су постојале између Венеције, Крита и Балкана.
Професор Микеле Бачи један је од најистакнутијих познавалаца средњовековних уметничких интеракције на Медитерану при сусретима византијске и италијанске културне и духовне сфере. Написао је више монографија и радова у којима је анализирао историјску феноменологију светих места, икона и других култних предмета.
Негује блиску сарадњу са нашим историчарима српске, византијске и средњовековне уметности Поморја. Члан је међународног тима за рестаурацију цркве Рођења Христовог у Ветлејему. Награђен је признањем Hanno and Ilse Hahn које додељује Bibliotheca Hertziana-Max-Planck-Gesellschaft из Рима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име