Нада Рудан је најопуштенија када слика. Овај дар који је открила у 87. години крунисан је изложбом њених уметничких дела – поводом њеног 100. рођендана.

Сарајка Нада Рудан каже да је почела да слика у касним годинама како би била заузета и да сада сматра да су дани често прекратки да у њих стане све што је планирала да уради. Њена дневна рутина је да слика три сата ујутру и два сата поподне, када је код куће.

 

„Људи кажу ‘О, тако ми је досадно!’. Никада ми у животу није било досадно“, каже Нада.

Након изложбе у Сарајеву крајем јуна, Рудан је отишла на једномјесечни одмор на јадранску обалу, а затим отпутовала у Немачку гдје јој живи кћерка.

„Након моје стоте године, прославила сам рођендан на мору, а прије тога имала сам изложбу за коју се нисам надала, али су ме наговорили. Ја сам била против тога. Нисам ја никакав умијетник“, додаје Нада.

Мајка двоје деце, бака троје деце и прабака четворо деце рекла је за Ројтерс да је инспирисана природом и својим путовањима широм света.

Након што јој је супруг преминуо 1999. године, Нада је посетила Сједињене Државе, Централну Америку и бројне европске земље, а та путовања су инспирисала многе њене слике, попут вулкана на Хавајима или пирамида у Мексику.

Посетила је Холивуд у 95. години и дозвољено јој је да уђе у позориште где се одржава церемонија доделе Оскара.

„Посљедњих 10 година била сам у Мексику, на Хималајима, Хавајима. Вау, то је било посебно, па Праг, Санкт Петербург, то је невјероватно. А Холивуд, да вам не причам“.

За живот је зарађивала као кројачица, а „одабраним муштеријама“ шила је до своје 85. године.

„Хвала богу, да су ми руке и очи здраве. Никада нисам ставила наочаре. За сада је све добро“.

Највише воли да слика природу и користи акрилне боје „јер не миришу“.

Себе сматра „аматерком“ пре него „правом уметницом“, али је веома поносна што су на њену изложбу дошли цела њена породица, пријатељи и комшије.

RTS

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име