У нашим домовима ми огањ можемо да сретнемо једино на плотни шпорета. Некада је огањ избијао из центра заједнице која се окупљала око огњишта. Сада, у нашим домовима, шпорет је на периферији кухиње, а кухиња на периферији стана. Око огњишта су се кадгод сабирали људи, укућани, да би уготовили храну, договор, разговор, па у ствари и сам живот. Сада је то огњиште пребачено на периферију периферије. Док на тој периферији има обавезу једино жена. Проблем је у томе што је огњиште окупљало комплетну заједницу која се зове породица, а шпорет представља само обавезу жене. Мушкарац пак има обавезу да из фотеље пусти Премијер лигу, док женина обавеза јесте шпорет. Сада ми се јавља једна нелогичност. Наима, Премијер лига или „Задруга“ не могу да прехране породицу, док пламен са шпорета може. Пошто нам тај пламен избија из периферије периферије, он нема довољно снаге да сабере и окупи породицу. Онда испада да је жена упосленик те заједнице а не да је њен део.

Када се ствари овако сагледају, јасно је зашто нема породице и заједништва. Некада је огњиште заузимало централно место дома, око којег су се људи окупљали, правећи договоре, разговоре и храну. Сада је једини разговор у кући када се чује свађа и туча незадовољне породице. То незадовољство постоји зато што је породица разбијена на делове, а ти делови сами за себе не могу да опстну као целина која има темељ у срећи и задовољству. Ти делови се без грејања пламена смрзавају и скочање. Сада та срећа и то задовољство не може да се оствари зато што је породица разбијена на делове. Један део блене у Премијер лигу а други део је отеран на периферију периферије.

Породица једино може да опстане грејањем на пламену искрености који би требало да избија из заједништва окупљеног око огњишта. Али, то зеједништво је сада разбијено, као што нам је и породица разбијена. У тој разбијеној породици, ми смо неспособни да сретнемо неког битног нама и тако остваримо себе. Ми то не можемо зато што смо пристали на клопку одвојености. Хајде нека свако од нас размисли, која је то снага и топлота која може да нас окупи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име