Зачеци појаве старлета-глумица, коју можемо окарактерисати као старлетизам, вуку корене још из доба нацистичке Немачке.

Kако су амерички филмови били забрањени у нацистичкој Немачкој, требало је створити нови садржај с јаком пропагандом. Зато су Адолф Хитлер и Јозеф Гебелс су путем Universum Film-Aktien Gesellschaft (УФА) запослили бројне глумице, старлете, па се тако јавио старлетизам.

С осам година се из Енглеске преселила у Немачку. Док је радила као професионална плесачица запазили су је филмски агенти и ангажовали за улоге у немом филму. Након што је постала звезда, путовала је по целом свету и снимала на француском, немачком и енглеском. Лилиан Харви се 1933. одселила у САД са жељом да започне холивудску каријеру. Након две године покушавања и малих улога, вратила се у Берлин где јој успех био гарантован. Kао знак захвалности за оданост Трећем рајху, добила је луксузни аутомобил, дом и гомилу новца као зараду за укупно 12 филмова у којима је глумила. Лилиан је била главна звезда бројних немачких мјузикала које је Хитлер обожавао. Ипак, 1942. је напустила Немачку и вратила се у САД.

Годину дана пре него што су нацисти преузели контролу над УФА-ом, Сибил Шмиц је потписала петогодишњи уговор са том продукцијом. Нажалост, Гебелс није био њен обожавалац јер је била тиха и повучена. Њена тамна коса и оштре црте лица нису деловале превише аријевски, па је добијала само споредне и безначајне улоге, или пак оне проблематичних ликова попут шпијуна и љубавница. Ипак, 1943. је добила улогу свог живота у Титанику. Продукција је имала пуно проблема и након што су потрошени милиони долара, Гебелс је одлучио да се филм никад неће приказивати у немачким биоскопима. Сибил тако никада није имала прилику да докаже свој глумачки таленат, а била је заробљена неповољним уговором. На крају су је критиковали јер није напустила земљу којом су владали нацисти, а живот је скончала самоубиством.

Лида Барова је била угледна глумица из Прага, а потписала је уговор с УФА-ом за свој први немачки филм Барцароле 1935. Нудили су јој и холивудске улоге, али је одлучила да остане у Немачкој. Била је верена за Густава Фролиха, славног глумца који се развео од своје жене Јеврејке како би могао да настави своју глумачку каријеру. Пар је прихватио нацистичке идеале како би напредовао у каријери, а Гебелс је био опседнут Лидом, па су убрзо почели и прељубничку аферу. Није потребно истицати колико јој је статус његове љубавнице помогао у каријери – позивана је на све аудиције и брзо се обогатила. Наравно, њихов однос је прекинуо Хитлер, депортујући Лиду у Праг.

У једном од најпропаганднијих филмова „Их клаге ан“ (Оптужујем) је глумила управо Хејдмари Хатхејер. Тумачила је жену која је имала мултипла склерозу и која жели да се отрује и тако оконча муке. Циљ је био створити легитимитет за нацистичку идеју о убијању људи с оштећењима.

Kод нацистичких девојака треба обавезно поменути и Kристину Содербаум, која је поред славе окусила и многе гадне ствари старлетизма у нацистичкој Немачкој.

На почетку своје глумачке каријере, Kристина се удала за Веита Харлана, једног од омиљених Гебелсових режисера, што је наравно допринело стварању велике каријере. Увек је глумила улоге узорних немачких жена – скромних, пожртвовних и сентименталних па је убрзо постала миљеница нације. Обожавали су је због “бабy фаце- а” и типичног аријевског изгледа.

Године 1940. глумила је у филму “Јус Сусс”, једном од првих антисемитских филмова. У филму је силује Јевреј, а она чини самоубиство. Филм је покренуо ватромет реакција те није случајно што су Хитлер и Гебелс планирали пустити филм недуго што су најавили свој план слања Јевреја у радне логоре. Због тога су Kристину често сматрали индиректно одговорном за милионе умрлих у холокаусту.

 

Noizz

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име