РЕДАK ДАР
Толико година до сада сам провео са калуђерима и свештеницима, а срео само једног на ком се примећивала бесплатна благодат, говорио је отац Тадеј.

Старац Тадеј Витовнички испричао је једном шта је то бесплатна благодат и како човек њу може придобити.

Мислио сам да сви монаси, свештеници и епископи имају бесплатну благодат.

Kад оно, човече, толико година до сада сам провео са калуђерима и свештеницима, а срео сам само једног калуђера на којем се примећивала бесплатна благодат.

Само једног калуђера!

Kод мирских људи који живе са породицама срео сам много више појединаца на којима почива бесплатна благодат.

Долазио је овде код мене један Босанац из Бањалуке који живи у свету и упражњава Исусову молитву. Он има једног свог школског друга који је породичан човек, има децу, запослен је.

Тај његов пријатељ није био баш посебно побожан, али је био добричина, добра душа.

Једног дана они тако причају и овај предложи: ‘Што се ти не би бавио Исусовом молитвом?’

Пријатељ га зачуђено погледа и одговори: ‘Бих, али не знам како.’

– ‘Ја ћу те научити…’

И овај га поучи и даде му бројаницу.

За кратко време тај је његов друг задобио бесплатну благодат и преобразио своју личност и породицу. А овај толико времена упражњава Исусову молитву, па ништа…

После неког времена тај човек дође овде код мене и прича ми:

– ‘Не знам оче, нека ме радост обасјала и неописив мир. Стално чујем у срцу: ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, СИНЕ БОЖЈИ, ПОМИЛУЈ МЕ ГРЕШНОГА. Знам какав сам био, шта сам све мислио, сада више ништа од тога нема у мојој глави. Имао сам грешне мисли према женском свету, знао се наљутити и за најмању ситницу, а сада, не знам и не могу да се наљутим. Не могу ни да помислим оно што није добро; и када хоћу – не могу. Не знам шта се то десило са мном. Само се радујем, у читавом моме бићу влада нека неописива радост и мир.’

– ‘Добио си бесплатну благодат…’- кажем му – ‘…и имаћеш је све дотле док мисао своју не вежеш за неку овосветску бригу. А ако то учиниш, најпре више нећеш чути молитву у срцу, а после ћеш постепено изгубити мир и радост душе. Тада ће опет да те муче тешке мисли овога света којим владају демонске силе. Ако хоћеш да сачуваш ту бесплатну благодат, треба да се стално молиш Богу да би молитвом одбио тешке и туробне мисли од свога ума и тако сачувао тај мир и радост које сада осећаш’.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име