Есекс, Енглеска, 18. март 2022

Архимандрит Захарија, дугогодишњи монах манастира Светог Јована Крститеља у Есексу био је духовно чедо недавно канонизованог Светог Софронија (Сахарова) и веома је и сам поштован као  богоносни старац.

Упитан како да одговоримо на актуелну политичку ситуацију, Старац је позвао све, а посебно монахе и свештенике, да се више усредсреде на молитву, него на политику и да се уздрже од осуђивања: „Не знамо све о сукобима овога света, нити је потребно да знамо. Само се молимо саосећајним срцем за мир у свету и за све. Не заузимајмо ни једну страну, јер ће свака страна бити одговорна за злочине, а не желимо да узмемо удела у тим злочинима и да будемо осуђени због тог.

Ако се молимо за оне који више греше него што су у праву, онда извршавамо заповест да волимо чак и непријатеље.

И ако се молимо за оне који су више у праву него у криву, чинимо добро. Дакле, не можемо погрешити ако се молимо да Бог све спаси и да мир свету.

Посебно је за нас, свештенике и монахе, веома важно да уопште не будемо политични јер приносимо своју жртву Богу, Свету Литургију, за цео свет и ако смо за једне, а против других – наша жртва је поништена.

Мислим да, када је рат, најбоље је не осуђивати, већ имати сажаљења и молити се да Господ све поштеди патње. Да би моја Литургија имала било какву вредност, нико не би смео да ми недостаје из срца када станем пред олтар Божији и кажем му: „Теби од твојих, приносимо Ти, због свега и за све.“

ИЗВОР: https://orthochristian.com/145241.html

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено:19.03.2022.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име