Шумовита планинска стаза некад је била једини и најкраћи пут којим су мештани Горње Трепче стизали до манастира Вујан. По сведочењу старих туда је пролазио и српски патријарх Павле који је овде провео део свог монашког живота, и у том манастиру се излечио од туберкулозе 1946. године.

Дуго је била непроходна, али ове јесени стављене су ознаке које олакшавају пешачење путницима намерницима. Сигнализацију је поставио млади Чачанин, Стефан Лукић.

„Обележено је 30 локација дуж стазе дуге, готово седам километара, за чији прелазак је потребно око два сата. Атомска Бања Горња Трепча је од почетка била укључена достављајући све потребне информације за припрему пројекта, као и код трасирања руте“, рекао је за РИНУ Стефан, преноси Б92.

Сигнализација на стази која спаја манастир Вујан и Атомску бању Горњу Трепчу била је први захтевнији и тежи сегмент пројекта, а у другом, на пролеће ће се правити и качити тематске табле са мислима патријарха Павла, и планира се још један крак стазе.

Иако су му предвиђали само неколико месеци живота, тад искушеник у манастиру Гојко Стојчевић, а касније српски патријарх Павле, доживео је исцељење. У знак захвалности ручно је изрезбарио мали дрвени крст који се и данас чува у манастирској ризници као светиња.У овом шумадијском селу поносни су што је патријарх оздравио баш ту, и да се то не би заборавило, мештани су покренули иницијативу да се стаза којом је пролазио назове по њему – Стаза патријарха Павла.

„То је стаза здравља и стаза исцељења. Сигуран сам да за Србе има симболичку вредност. Треба да пратимо стазу патријарху Павла и као појединци и као народ. Сама шетња овуда има лековити значај и даје мир“, каже мештанин Милинко Гојковић.

 

 

 

спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име