Српско-америчко удружење лекара и стоматолога основано је 13.септембра 1992.године и ове ће године прославити три деценије свог рада, а његов нови председник, Др. Небојша Kнежевић, најављује да ће удружење убудуће бити знатно активније, као и да ће јубилеј обележити свечано, али и радно.

-Планирамо да 14.септембра, поводом 30 година рада Удружења, одржимо конференцију која ће имати радни карактер. У ресторану “Топаз” (780 Village Center Др, Burr Ridge, ИЛ 60527) са почетком од 18 часова (6ПМ) сви заинтересовани моћи ће да прате предавања врхунских лекара о најновијим достигнућима и третманима у лечењу рака простате, проблема са мокрењем, уринарне инконтиненције код жена, хроничног бола, гастроинтестиналних проблема… Обезбедили смо и онлajн пренос yа оне који неће моћи да буду физички присутни, преко Зоом платформе и сајта удружења: хттпс://самдс.ус, каже доктор Небојша Kнежевић, који додаје да је циљ скупа да помогне лекарима и студентима које ова материја занима, а за које ћемо организовати посебан Q&А програм, где ће моћи да постављају питања уваженим колегама.

Српско-америчко удружење лекара и стоматолога ће, како истиче, убудуће радити много више на масовности чланства, са намером да буде један од стубова српске заједнице у САД.

-Последњих година активности Удружења свеле су се углавном на наше традиционалне славе, али убудуће ћемо настојати да урадимо пуно више. Претпостављамо да у Америци има више од 4.000 лекара српског порекла и тренутно правимо једну велику базу података у коју ће ући сви наши лекари. Покренули смо ЛинкедИн и Фeјсбук профил и покушаћемо максимално да повећамо број чланова Удружења, да се организујемо и помогнемо једни другима, као и нашим бројним студентима који студирају у Америци. Kако у смислу праксе за време студирања, тако и у смислу проналажења посла након студија, каже наш саговорник, иначе један од најцењенијих српских лекара у САД, потпредседник за истраживање и образовање на Одељењу за анестезиологију и управљање болом у медицинском центру Аdvocate Illinois Мasonic и клинички професор анестезиологије и хирургије на Универзитету Илиноис у Чикагу.

Др Небојша Kнежевић је такође председник Друштва лекара за интервентне болове у Илиноису, директор управног одбора Северноамеричког друштва за неуромодулацију, као и прошлогодишњи добитник најпрестижније америчке награде за терапију бола која носи име по чувеном доктору Менчикатију.

Удружење ће убудуће, по његовим речима, обратити посебну пажњу на људе и пацијенте из српске заједнице, на проблеме са којима се суочавају наши људи, поготово они старији…

-Једанпут годишње ћемо организовати конференције попут ове какву спремамо 14.септембра, где ће сви моћи да слушају предавања и постављају питања. Због америчких закона не можемо да лечимо бесплатно, али ћемо понудити нашу помоћ и здравствене савете на манифестацијама попут српских фестивала, Србијаде и слично. Удружење планира да организује свој мобилни штанд на којима ћемо мерити шећер, притисак и разговарати са људима. Такође ћемо настојати да се нађемо при руци онима који планирају да упишу медицинске факултете или их већ студирају, планирају специјализације, траже посао, закључује Др Kнежевић.

Српско-америчко удружење лекара и стоматолога ће 12.новембра традиционално прославити своју славу Свете враче Kозму и Дамјана, а уједно и свечано обележити 30 година рада.

На крају разговора, питали смо доктора Kнежевића да ли постоји шанса да најбројнија српска дијаспора, она у Чикагу, добије своју болницу…

-Мислим да је то сјајна идеја, дефинитивно имамо довољно лекара, медицинских сестара, фармацеута, физиотерапапеута и другог здравственог особља…Проблем је наша слога. Kад смо успели да изгубимо културни центар “Свети Сава” који смо добили у наслеђе, мало сам скептичан по питању стварање једне комплексне институције као што је болница. Ако се таква идеја појави, Српско-америчко удружење лекара и стоматолога ће се максимално потрудити да подржи једну такву иницијативу.

 

 

Serbian Times

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име