Дубровник је град који има многе тајне. Највећа тајна коју хрватски естаблишмент упорно жели да сакрије јесте да је он заправо некада био српски!

Међутим, најновији догађаји као да су се уротили против ове завере – фреске у најстаријем фрањевачком самостану су изашле на видело собом показујући да је тај самостан некада био МАНАСТИР и то СРПСКИ.

Како за objektiv.rs прича Милош С. (38) који је посетио Дубровник и на зидинама фрањевачког манастира Мале Браће, али и цркви Преображења Кристова угледао православне фреске нико од свештених лица није желео да му објасни о чему се то ради.

„Приметио сам да се испод малтера појављују иконе, одмах сам препознао православни иконопис, јер сам неко ко редовно обилази манастире, како православне тако и друге широм бивше Југославије. Једноставно волим то. Занимало ме откуд у фрањевачком самостану православне иконе. Покушао сам да питам људе који ту богослуже, али су сви када су чули моје питање окретали главу и без речи одлазили од мене“ – каже Милош.

Према његовим речима свуда где је покуцао на врата са тим питањем ударио је у зид ћутања.

„Истраживао сам мало и открио да су се први пут ове фреске испод малтера појавиле 1992. године и од тада се у Хрватској, али ни овде о њима не прича. Покушали су једном и да их прекрече, али је читав малтер са фарбом отпао и иконе су поново изашле“ – открива Милош.

Све ово подсећа на култно филмско остварење у режији Горана Паскаљевића “Време чуда” када су нове комунистичке власти од цркве хтели да направе школу, али су кроз креч фреске избијале увек, ма колико пута да су их партизани кречили.

Фреске које су се појавиле на зидовима фрањевачког манастира заиста су из 14. века јер се на том месту некада налазила православна црква, коју су фрањевци касније присвојили и претворили у свој самостан у Дубровнику.

Према историјским записима на овоме месту цркву је подигао један од најмоћнијих српских владара краљ Милутин 1317. године, око десет година након Богородице Љевишке у Призрену, те је могуће да фреске датирају из тог доба.

На званичном сајту Дубровачке бискупије када је реч о самостану Мале Браће у дубровнику не постоје записи пре 1317. године и доласка српског краља Милутина. Већ и они наводе да је “врло могуће да је самостан тада настао”.

“Самостан је један од највећих и најмонументалнијих фрањевачких самостана. Има два клаустра: горњи (ренесансни, крстастих сводова и полукружних лукова) и доњи (романичко-готички, орнаментних ступића хексафора, розета и капитела разних облика: геометријских, биљних, људских и животињских) с крстастим сводовима и шетницом поврх. Михоје Брајков из Бара (прва пол. XIV ст.) је градио овај клаустар који спада у најбоља романичко-готичка остварења у Хрватској. Има 120 ступова и 12 масивних пиластара. Пресликан је у 17. ст. фрескама из живота светог Фрање. На зиду клаустра је саркофаг М. Гучетица из XIV ст. с рељефима, а у средњој шетници клаустра је фонтана с ликом св. Фрање”- пише на сајту Бискупије

Најновији догађаји то демантују. Заправо и нису „најновији“ јер датирају још од 1992.

Оно што је „најновије“ јесте питање – докле ће се о томе ћутати?

 

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име