Црква Св. Арханђела у подножју Борачког крша сведок је многих историјских дешавања и за њену прошлост везују се занимљиве легенде!

У подножју стрмих литица Борачког крша, неколико стотина метара испод средњовековног града Борача, налази се црква посвећена арханђелу Гаврилу. Њена најранија историја је непозната, тако да се још увек тачно не зна време градње, као ни име ктитора.

 

Много је митова и легенди, а то је чини још занимљивијом, интересантнијом и мистичнијом, а уједно и привлачнијом за туристе. Верује се да црква потиче из доба славне династије Немањића и да су је током историје обилазиле многе знамените личности.

Али, да ли је то стварно било тако, или је то само још једна у низу народних предања?

Историја Борачке цркве

Борачка црква, која је смештена у крилу Борачког крша, вековима чува и негује сопствено духовно и културно наслеђе. Будући да представља својеврсни споменик културе, недавно су обављена новија истраживања којима је утврђено да је првобитна црквена грађевина постојала на данашњем платоу још у време владавине краља Драгутина.

Током XIVвека многи српски владари користили су средњовековни град Борач као привремену летњу резиденцију, па је тако и црква временом постала значајан центар духовности овог краја. Наводно, легенда каже да је цркву обилазио и сам цар Душан, кад је боравио у овим крајевима.

Према још једном народном предању, неколико дана пре Kосовског боја у цркву су свратили и причестили се кнез Лазар и кнегиња Милица. Нити један релевантан историјски извор не спомиње ово, па је скоро немогуће ни утврдити шта је истина, а шта мит или легенда.

Са друге стране, релевантно је да су након Kосовског боја, уследили трагични дани за српски народ, па је црква више пуна рушена и паљена од стране Угара и Турака. Црква Св. Арханђела је обновљена у XВИ веку заслугом пећког патријарха Макарија Соколовића, о чему сведочи натпис изнад улазних врата из припрате у наос цркве.

У XIV веку цркву су поново опустошили Турци, али убрзо је поново обновљена и то настојањем кнеза Милоша Обреновића и његовом материјалном подршком. Црква је обновљена 1818. године и тада су изграђена и постављена врата на цркви. Иако је много пута рушена и обнављана, црква је успела да очува своју аутентичност, духовно-историјску и уметничку вредност.

Архитектура цркве

Прва архитектонска база је једнобродна црква, са куполом и полукружним апсидом зидана од дорађеног базалтног камена. Поред Боген фриза као карактеристике романског утицаја на Немањићки период градитељства, јављају се конзоле које сужавају централни простор, а управо то је једна од специфичности и изузетности ове грађевине.

У другој фази, будући да је купола срушена преко остатака на подкуполном венцу се поставља слепа калота, а са западне стране је дограђена припрата и црква је комплетно живописана. Припрата и црква су малтерисани и бојени жућкасти окерастим тоном, што на први поглед одаје утисак префињености и елеганције.

На оба улаза се налазе дрвена, декорисана врата, која су саграђена у различитим периодима. Својом лепотом и квалитетом израде посебно се издвајају јужна улазна врата, настала највероватније у XВИИИ веку.

У склопу црквеног комплекса је и звоник, додуше, знатно млађег датума од цркве. Звоник је саграђен у XИX веку, а састоји се од малог и великог звона. Оба звона су постављена захваљујући доброчинствима породица које су изгубиле своје најдраже у ратовима за ослобођење Србије.

Kако је црква Св. Арханђела проглашена за културно добро?
Током 1967. и 1968. године обављени су најнужнији конзерваторски радови на цркви, изради тротоара, како би се спречило продирање воде у њену унутрашњост. Истих година завршена је конзервација живописа.

Године 1969. вршени су конзерваторски радови на архитектури цркве: извршено је препокривање крова цркве са заменом оштећених ћерамида, као и испитивање простора дворишта јужно од цркве.

Kрајем 1977. средствима РЗK СР Србије, обављени су детаљни истраживачки радови на архитектури цркве у Борчу. Марта 1973. стручна екипа Завода за заштиту споменика културе у Kрагујевцу обишла је цркву у Борчу. Циљ ове посете састојао се у утврђивању стања у коме се споменик налази као и у благовременом утврђивању евентуалних промена и оштећења до којих је могло доћи у току протеклог зимског периода.

Црква Св. Арханђела категорисана је за културно добро од великог значаја одлуком Скупштине СРС од јула 1983. године. Једноставне, а истовремено грандиозне архитектуре, црква у Борчу, својом бурном историјом и митовима, представља сведочанство о некадашњој културно-духовној активности Србије.

 

Завод за заштиту споменика Крагујевац

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име