Сматра се да је Kозник подигао кнез Лазар као војну одбрамбену властелинску грађевину.

На путу између данашњег Александровца и Јошаничке бање налазе се остаци утврђеног града Kозника, који спада међу познатије средњевековне градове из времена Моравске Србије. На врху 922 метра високе купасте планине Жељин, над долином реке Расине, стоје остаци овог града подигнутом највероватније на месту неког претходног утврђења.

Сматра се да је Kозник подигао кнез Лазар као војну одбрамбену властелинску грађевину, с доминантним положајем над великим подручјем које се и данас назива Расином. Први помен Kозника налази се у Законику кнеза Лазара и доводи се у везу са именом Радича Поступовића (Облачића Рада) познатијег из народне поезије него из доступних историјских извора.

Ипак, извори наводе да је почетком XВ века Деспот Стефан Лазаревиц донео два закона у Kознику 1405. године, поклањајући Радичу Поступовићу сва околна села и цркву на реци Грабовничици. После наглог турског освајања тврђаве Kозник она је 1444. године враћена је под управу деспота Ђурђа Бранковића. Турци су тврђаву Kозник поново освојили у време када је освојен и Kрушевац, 1454 – 1455. године.

Утврђени град Kозник представља пример малог средњевековног утврђења, има неправилну основу, која прати терен. Уз утврђење постоје и остаци других грађевина који су још увек видљиви

У наше време Kозник се оживљава манифестацијом „Град витезова“, сваког августа. У живописном представљању културно-историјског наслеђа Србије, у организацији општина Александровац и Брус, на тренутак је могуће доживети средњовековни Kозник.

Богати археолошки налази су делимично проучени, а потребна су и детаљнија истраживања како би се живот Kозника у потуности реконструисао. Један о д занимљивијих налаза је вероватна црквена грађевина и остаци фресака на којима је могуће препознати приказе лица, руку… Претпоставку да је реч о црквеном здању оснажује откриће гроба са спољне стране зида. Остаци керамике и фрагменти фресака могу се датовати у крај XИВ или почетак XВ века. Са исте грађевине вероватно потичу и делови камене пластике са орнаментима у облику двојног преплета, а многи налази сведоче и о боравку турске посаде у Kознику.

 

Националана географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име