Србија може да се поноси. Тако је бар показало истраживање о нашим најуспешнијим научницима у светским размерама које је показало да су врло високо рангирани, али и да њихова достигнућа и пројекти на којима раде мењају свет медицине, електротехнике…

Међу 10 најуспешних спрских научника осам је стручњака који су пореклом из Србије, али су професионалну каријеру изградили у иностранству, на најбољим светским институтима. Ипак, у првих десет налазе се и двојица који живе и раде у Србији.

Ово рангирање се последњих година врши према Х–индексу (Хиршов индекс) и то је тренутно најрелевантнији показатељ научне успешности истраживача.

Овим поступком се мери продуктивност неког научника и то на основу броја објављених радова, а његов утицај мери се бројем цитата тих радова релевантним публикацијама.

Х индекс мере две светске цитатне базе „Wеб оф Сциенце“ и СЦОПУС и њихови резултати могу да се разликују у вредностима јер обрађују различит број докумената и публикација, али када се упореди ранг листа једне и друге базе види се да је су научници исто позиционирани.

У галерији која следи погледајте ко су наши најуспешнији научници и по чему су толико светски познати и признати.

1/10
Гордана Вуњак Новаковић
Најбоље рангирана научница из Србије која има Х индекс 96 (СЦОПУС). Проф. др Гордана Вуњак Новаковић је српско-амерички биоинжењер, редовни професор биомедицинског инжењерства и медицинских наука на Универзитету Колумбија у Њујорку од 2005. године, где води лабораторију од преко 40 истраживача. Године 2017. промовисана је у звање професора универзитета, што је најпрестижнији академски степен резервисан за само 16 од укупно 4.000 професора на Универзитету Колумбија. Професорка Вуњак Новаковић је један од светских лидера у инжењерству хуманих ткива. Инострани је члан САНУ и члан Европске Академије.

2/10
Берислав В. Злоковић
Берислав В. Злоковиц́ је један од водећих светских стручњака у истраживању Алцхајмереве болести и можданог удара. Професор је неурологије и психологије и директор Центра за неуродегенерацију и регенерацију на Институту „Зилкха“, Универзитета Јужна Каролина и инострани члан САНУ.

3/10
Мирослав Крстић
Уважени професор и проректор за науку, виши стручни сарадник за истраживање и директор истраживачког центра за управљање системима на Калифорнијском универзитету у Сан Дијегу (УЦСД). Рођен у Пироту, у Србији завршио ЕТФ и постао инжињер електронике. Стручњак је за системе управљања и познат је по свом доприносу адаптивној контроли, нелинеарној контроли, стохастичким системима, тражењу екстрема и граничној контроли парцијалних диференцијалних једначина. Недавно је у САНУ одржао предавање „Аутоматско управљање смањењем загушења у саобраћају“.

4/10
Иван Гутман
Наш најбоље рангирани научник који живи у Србији. Професор на катедри за физичку хемију Универзитета у Крагујевцу, редовни члан САНУ, као и Међународне академије математичке хемије, те Академије нелинеарних наука (Москва) и Европске академије (Лондон) те почасни доктор наука на мађарском Обуда универзитету. Град Крагујевац га је 2007. године прогласио својим почасним грађанином.

5/10
Јелена Вучковић
Најмлађа наша научница на овој листи. Рођена је у Нишу где је и завршила Електронски факултет те је била најбољи дипломирани студент Универзитета у Нишу. Јелена Вучковиц́ је професор на Одељењу за електротехнику на Универзитету Станфорд, у предграђу Сан Франциска и у својој лабораторији се бави нано-фотоником и квантном фотоником.

6/10
Драган Максимовић
Професор електронског инжењеринга на универзитету Колорадо. Такође повезан са Институтом за обнову и одрживу енергију Универзитета у Колораду. Студије завршио у Београду, а докторирао на Калифорнијском институту за технологију. Постигао је значајан допринос у погледу енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије путем паметне енергетске електронике.

7/10
Станко Стојилковић
Докторирао биологију на ПМФ у Новом Саду, где је затим био доцент за физиологију. Магистрирао на ПМФ у Београду, а усавршавање наставио у Америци. Руководилац је одсека у америчком Националном институту за здравље. Стручњак је у области неуроендокринологије, а члан је САНУ од 2003. године.

8/10
Миодраг Стојковић
Овај генетичар светског гласа после дугогодишњег истраживачког рада у најпрестижнијм универзитетским клиникама и лабораторијама живи и ради у Лесковцу, где је са супругом Петром отворио Специјалну болницу за лечење стерилитета – СПЕБО.

9/10
Марко Лончар
Бивши ученик београдске Математичке гимназије, данас редовни професор електротехнике и физике на Харварду. Постао је врхунски светски научник већ у својим тридесетим годинама. Његова истраживања се односе на феномене које произлазе из интеракције светлости и материје.

10/10
Милица Радишић
Милица је са 20 година отишла да студира на Мекмастер универзитет у Хамилтону недалеко од Торонта. Данас ради на Институту за биоинжењеринг у Торонту и сврстана је у 35 најбољих и најперспективнијих младих научника у свету. Ради на револуционарном пројекту које би требало да доведе до тога да оштећено срчано ткиво може да се зацељује вештачким ткивом.

 

blic.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име