Свако ко данас посети Москву тешко да ће из ње отићи а да макар споља не види монументални Kатедрални саборни храм Христа Спаситеља, недалеко од Kремља.

Величанствено здање од белог мермера са златним куполама потпуно доминира простором изазивајући дивљење милиона туриста који посећују руску престоницу било да су они хришћани или не.

Ипак, дубље интересовање за овај храм откриће заинтересованима један шокантан податак – ова црква стара је мање од 20 година, а првобитно здање из 19. века срушиле су комунистичке власти!

Центар московског православног живота

Дана 25. децембра 1812. последњи Наполеонов војник напустио је територију Руске Империје. Истог дана цар Александар И је у Вилњусу потписао указ о изградњи храма Христа Спаситеља у Москви “у знак захвалности Богу који је спасао Русију од пропасти”.

Kако се дан руске победе поклопио са Божићем, главни олтар је посвећен Рождеству Христовом – Божићу. На зидовима храма су била исписана имена официра руске војске који су пали у рату с Наполеоновом армадом 1812. и других непосредних битака против Наполеона.

Храм је рађен према пројекту архитекта Kонстантина Тона. Градили су га истакнути неимари и уметници из целе Русије 44 године. Храм је свечано освештан 26. маја 1883. године.

Храм Христа Спаситеља је за време царске Русије био главна московска црква — називан главна катедрала. У њему је прослављена стогодишњица победе над француском армадом и тристогодишњица власти династије Романов.

У Храму је 5. новембра 1917, први пут након владавине Петра Великог, изабран нови руски патријарх — Тихон.

Тешка времена

Hram Hrista Spasitelja

После Октобарске револуције бољшевичке власти су многим црквама пренамениле улогу, или их једноставно срушиле. Место храма се показало, због своје близине Kремљу, као погодна локација за изградњу споменика социјализму познат као “Палата совјета”. Споменик је био замишљен као вишеетажно здање у савременом стилу са великом Лењиновом статуом на врху.

И зато је, тачно у подне 5. децембра 1931, храм Христа Спаситеља разорен експлозивом!

Да ироније буде већа изградња “Палате совјета” никада није реализована. Зафалило је новца, а и оближња река Москва стално је плавила поручје где се некада налазио храм.

И тако је, годинама на том месту једноставно зврјала рупа. Тек 1958. у време Никите Хрушчова, на месту храма је изграђен базенски комплекс са највећим базеном на свету који ће на ту остати све до девете деценије 20. века.

Нови живот

Hram Hrista Spasitelja danas, Foto: Wikipedia/Alvesgaspar

ХРАМ ХРИСТА СПАСИТЕЉА ДАНАС

Године 1989. државна политика се променила. Појавила се петиција за обнову храма коју је за кратко време потписао велики број људи. И поред галопирајуће инфлације током 1990-их, приступило се градњи.

Нови храм је изграђен за време Бориса Јељцина под руководством Зураба Церетелија (првобитно Алексеја Денисова). Храм је наново грађен од 1990. до 2000. према цртежима и старим фотографијама и уз минималне измене.

Садашње здање храма је освештано 19. августа 2000. године.

 

 

Историјски забавник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име