У канадском граду Нијагара Фолс у недељу 9. јула 2023. године одржаће се Међународни фестивал поводом Дана Николе Тесле и његовог рођендана. Овај дан је од пре 13 година постао службени празник у томе граду, а од прошле године и у целој провинцији Онтарио. Организатор Теслиног фестивала, као и свих досадашњих активности везаних за нашег славног научника, је Српска школа „Никола Тесла“ из Нијагаре.

-Међународни фестивал ће се одржати у Викторија парку између Теслиног споменика и Трга Николе Тесле, великог водопада и хидроцентрале из 1901. године чији генератори су, као што знамо, рађени по Теслиним патентима. Припремамо бројне едукативне и културно-уметничке програме у којима ће, поред српске заједнице, учествовати и друге етничке заједнице које живе у овом dелу Kанаде, најављује Борислав Живковић оснивач и директор Српске Школе „Никола Тесла“ у Нијагари.

На централној бини измењиваће се плесне и фолклорне групе, музички састави, а биће приказан и филм о Тесли. Посетиоцима ће на више пунктова у Викторија парку инжeњери електротехнике демонстрирати уживо неке од 300 патентираних Теслиних изума.

-На овај начин наше суграђане, али и бројне туристе који овде долазе, желимо да упознамо са животом и делима нашег научника и да целом свету пошаљемо поруку о његовој непревазиђеној генијалности, објашњава Живковић који је и директор Теслиног Фестивала у Нијагари.

Увече ће, како јавља Српска телевизија Нијагара, ови најпознатији водопади у Америци бити осветљени у бојама српске тробојке.

Заслугом Српске школе од 2020. године трг изнад великог водопада, којег годишње посети 12 милиона туриста из целог света, носи назив Трг Николе Тесле. У централном делу овог трга је Теслина бронзана статуа.

Бројне су манифестације српске заједнице у Kанади посвећене нашем научнику и сваке године су све масовније. Тако је пре неколико година у Бурлингтону, недалеко од Торонта један од булевара повезан са главним аутопутем добио назив Булевар Николе Тесле, а било је и предлога да у суседном граду Хамилтону једна од новоизграђених средњих школа понесе име нашег знаменитог научника.

Српска заједница жели, како каже Борислав Живковић, да управо у Нијагари оснује и Музеј Николе Тесле.

 

 

serbian times

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име