У неком граду на истоку живео је стари, сиромашни али веома побожни човек по имену Радоје. Служио је богатом господару који му је допуштао да спава у његовој коњушници. Једне ноћи стари је Радоје уснио сан. Дошао му је анђео и саопштио следећу вест: „Радоје, сутра у зору, умреће најбогатији човек у овоме граду!“ Радоје се одмах пробуди, паде на колена од страха и завапи у молитви:

„Боже драги, зашто би мој господар морао тако нагло умрети?“ Журно се обукао и похитао према господаревој кући. Лупао је штапом о врата док се господар није појавио на прозору. „Господару, опрости ми што те будим, али уснио сам страшан сан. Анђео ми је саопштио да ће у зору умрети најбогатији човек у граду. Учини нешто господару!“

Богаташу није било лако при души. Одмах је позвао лекара, који га је прегледао и утврдио да је све у најбољем реду. Али богаташ је већи део ноћи пробдео и тек пред зору заспао.

Пробудило га је лупање на вратима. Скочио је из сна и провирио кроз прозор. Пред вратима је стајала слушкиња и кроз сузе прозборила:

„Господару, малопре је умро твој слуга Радоје.“

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име