Словенски марш или Српско-руски марш у Бе-молу, опус 31. је инспирисан догађајима из Српско-турског рата 1876. године. У том рату, велики број руских добровољаца се борио на страни Срба!

Све је почело са тим када је Николај Рубинштајн, близак пријатељ Чајковског, замолио славног композитора да напише дело које би се извело на добротворном концерту за руске рањенике из овог рата. И понет овом молбом патриоте Чајковски пише једно од својих најлепших композиција. У њему композитор описује патњу Срба под турском окупацијом, злочине на Балкану, српску молбу за помоћ, као и марш руских добровољаца у помоћ Србима.

Kако би што боље упознао Србе и српску традицију, Чајковски је почео да слуша народну српску музику, а чак три песме су послужиле као директна инспирација – “Сунце јарко, не сијаш једнако“, “Праг је ово милог Срба“ и “Јер пушчани прах“ које је пронашао у збирци Kорнелија Станковића “Српске народне мелодије“, штампаној у Бечу 1862. године. На крају, славном композитору се дело толико допало да је сам дириговао на премијерном концерту у Москви. Публици се марш много свидео. Иако је назив касније промењен у Словенски марш, оригинални назив дела је био Српско-руски марш.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име